×
Novosti
BODYPUMP: TEŽINA ILI PONAVLJANJA?

Iako si stalno u ‘volim te – ne volim te’ odnosu sa ponavljanjima na BodyPumpu, uvjeravamo te da su ponavljanja definitivno vrijedna truda.

Dok na BODYPUMP treningu radiš biceps pregibe sa po 2.5 kg, istovremeno razmišljaš o onima koji podižu 20 kg i pitaš se kako je moguće da ta mala kilaža toliko boli. 

Osjećaš da se nešto dešava! Čak možeš to i da vidiš. Ali kako je moguće da nešto tako malo radi tako veliku stvar?

BODYPUMP je baziran na ličnom iskustvu sportista, a ne na istraživanjima. Srećom za sve nas, ispostavilo se da su rezultati isti. Čak i nauka potvrđuje da mala težina može da uradi mnogo. Dokazano je da je ono što stvara dobre rezultate – zamor mišića – bez obzira na to da li podižeš veće ili manje opterećenje.

Struktura BODYPUMP treninga čini da mišiće umorimo na različite načine. Sa ekstremno velikim brojem ponavljanja (čak do 1000 u toku časa) i uključujući različite modifikacije na standardna ponavljanja, zamor stvaramo brže i efektivnije nego ikada.

MODIFIKACIJE PONAVLJANJA UKLJUČUJU:

1) Različit tempo ponavljanja:

Mjenjanjem brzine ponavljanja, angažujemo više vrsta mišićnih vlakana za brže oblikovanje samog mišića. ’Super slow’ tempo pogađa dublja mišićna vlakna poznata kao prvi tip mišićnih vlakana, dok brze kontrakcije pogađaju drugi tip mišićnih vlakana.

2) Obim pokreta:

Kada radimo pola ponavljanja (poznata kao puls u donjoj i gornjoj polovini pokreta) stvaramo maksimalnu tenziju u mišiću tako što ne dozvoljavamo da kiseonik ode iz mišića – što se inače dešava prilikom izvođenja punog pokreta. To omogućava brže stvaranje zamora mišića, čak iako koristimo manju težinu.

3) Selektivno pogađanje mišićnih grupa:

Na BodyPump treningu zamaramo sve mišićne grupe, ali selektivno. Jednom vježbom pogađamo jednu grupu mišića, pa drugom vježbom prelazimo na sljedeću. Takvim pristupom stvaramo zamor cijelog tijela i pritom smo koristili sve mišiće. To ubrzava metabolizam i čini da trošimo kalorije čak i nakon treninga.

Zbog ovih razloga moraš da zavoliš ponavljanja. Ako izvučeš maksimum iz svakog – prateći različit tempo i različit obim pokreta – rezultat je zagarantovan. 


To se zove Rep efekat.


Preuzeto sa lesmills.com

 
Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost