×
Novosti
4 NAJČEŠĆA PITANJA ZA RAMAZAN
Odgovorili smo samo za vas!

Zdrava ishrana može ponekad zvučati pretjerano, pogotovu ako postite, te umjesto da se brinete o tome kako ćete u potpunosti promjeniti vašu ishranu, skoncentrirajmo se na 4 jednostavna odgovora koje vam uistinu mogu promjeniti život tokom Ramazana. 

NE ZNAM ŠTA DA JEDEM! ŠTA TREBAM JESTI ZA IFTAR?

Hrana koja sadrži u sebi tekućinu i vlakna je idealna za iftar. 

Vaše tijelo treba nadomjestiti vodom koju ne unosite tokom dana. Osim vode, druge tekućine mogu biti: supe, voće, povrće, mlijeko, jogurt, i salate. Zašećerena i pića koja sadrže kofein definitivno nisu dobar izvor tekućine: od njih ćete samo još više ožedniti sljedeći dan. 

Hrana bogata vlaknima uključuje: voće, povrće, cjelovita zrna (crni hljeb, smedja riža, kus kus, kvinoja, smeđa pasta), leća. 

Potrebno da shvatite da ne morate da nadoknadite na iftaru sve obroke koje ste propustili tokom dana. Kada postite, nivo energije i aktivnosti su prirodno smanjeni, pa je potrebno da i ishrana bude smanjena. 

Jedite namirnice koje dobro utiču na vaš organizam. Tako ćete lakše moći kontolisati da se ne prejedete.

VOLIM JESTI „BRZU HRANU“ ZA IFTAR! DA LI POSTOJI NEKA HRANA KOJU TREBA IZBJEGAVATI?

Sve možete jesti umjereno. Kada dođe vrijeme iftara normalno je da vam se jede sve ono od čega ste se cijeli dan suzdržavali, slatkiši, masnoće i ostale nezdrave namirnice, međutim budite oprezni sa ovom hranom jer ćete se osjećati tromo ako je budete konzumirali.  

NE MOGU USTATI NA SEHUR! KOLIKO JE BITNO USTATI  NA SEHUR ZA POST?

Jako bitno je ustati na sehur, jer je on naš doručak za vrijeme Ramazana, a znamo da je doručak najbitniji obrok u toku dana. Preskakanjem doručka usporavate vaš metablizam, a to je glavni razlog zbog čega se ljudi debljaju.

KAKO DA PIJEM DOVOLJNO VODE?

Žene trebaju unijeti od 1200-1500 kalorija tokom dana, što predstavlja ekvivalent unosu 1200-1500 ml vode tokom dana, ili od 5 do 8 čaša vode. 

Muškarci trebaju unijeti od 1800 – 2000 kalorija dnevno, što predstvalja ekvivalent unosu 1800-2000 ml vode tokom dana, ili od 7 do 8 čaša vode.

Pokušajte unijeti 10 čaša vode kako biste se dovoljno hidratizirali tokom dugih ljetnih postova.



Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost