×
Novosti
Senitin izbor je jutarnji trening
Danas će nam Senita otkriti zašto je njen izbor jutarnji trening.

Senita ima 44 godine i više od 20 godina radi kao novinarka, od toga posljednjih pet godina je urednica vijesti na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku u novinskoj Agenciji Anadolija, Ured za Balkan.

KOJI SU PO VAMA BENEFITI JUTARNJEG VJEŽBANJA

Jutarnji treninzi mnogo su bolja opcija za one koji žele grupni trening, a ne vole veliku gužvu u sali. Nakon jutarnjeg vježbanja dobijem potrebnu energiju za ostatak dana, koja u mom slučaju traje čak i sutradan. Jutarnjim treningom, nakon ranog doručka, još malo «napunim baterije» tako da dodatno odgodim podnevnu glad. Ostatak dana nivo stresa, koji nosimo svi, znatno sporije raste tako da sve dnevne poslove obavljam s lakoćom.

KAKO PREVAZILAZITE OPRAVDANJA ZAŠTO LJUDI UJUTRO NE STIGNU VJEŽBATI ?

Kad nemamo dovoljno volje da nešto promijenimo, onda imamo neke izgovore zašto je to tako. To najčešće traje do trenutka kad zbog takvog stava počnemo osjećati posljedice. Nažalost, najčešće zdravstvene prirode. Jutarnji termini su, s obzirom na moj raspored, bili jedina moguća opcija i tu je bio kraj svim izgovorima. 

DA LI JE I KAKO JE JUTARNJE VJEŽBANJE POSTALA VAŠA RUTINA?

Zbog prirode posla koji radim, a to je kreiranje i uređivanje vijesti, radni dan mi počinje rano i uglavnom ga provodim sjedeći za kompjuterom. Vremenom, počela sam se osjećati sve tromije, bilo mi je teško otići i do obližnje prodavnice, sve teže su mi padale situacije u kojima bih morala hodati duže od desetak minuta, a počeli su se slagati i suvišni kilogrami. Stoga sam odlučila da pokušam poneku pauzu iskoristiti za jutarnji Bodyvive ili Bodybalans trening, umjesto za odlazak do najbližeg fast fooda ili pekare...  S vremenom, nakon tih treninga počela sam osjećati dodatnu energiju i snagu koja mi je omogućavala da i najteži dan provedem s minimalnom dozom stresa, te da po povratku kući imam više strpljenja za privatne obaveze, nakon kojih dolazi kvalitetan i zdrav san.


KAKVE PROMJENE NA LIČNOM PLANU STE DOŽIVJELI UZ JUTARNJE TRENINGE?

Nisam osoba koja može izdržati dugotrajne dijete ili odricanja. Nastojim da imam redovne obroke, jedem sve, pa i komadić čokolade kad osjetim potrebu za tim. Nisam izgubila mnogo na težini, ali to mi nije prioritet. Ali se zato ujutro lakše budim, pokretljivija sam, nemam bolove u donjoj kičmi i vratu kao ranije, i što je meni posebno važno, nemam potrebu za grickalicama između obroka na poslu. 

ZAŠTO VIŠE PREFERIRATE JUTARNJE GRUPNE TRENINGE?

U principu, dobro je ako ikad počnemo sa rekreacijom, posebno za osobe u petoj deceniji, kad počnu «popuštati» mišići, zglobovi, kosti. Mome rasporedu zasad više odgovara ovaj način vježbanja. Manja grupa, uvijek dobro raspoloženi treneri i stimulativna muzika na grupnim terminima u mom slučaju dovoljni su da jedva čekam svaki naredni trening. 



Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost