×
Novosti
Koje je najbolje vrijeme za vježbanje?
Lifestyle Club

Rijetki su vježbači koji bar jednom u svom vježbačkom stažu nisu svoga trenera ili prijatelja iskusnijeg vježbača pitali ovo pitanje. 

Mnogi će reći: 

"Važno je da vježbam, bez obzira u koje vrijeme to radim!", i u toj izjavi ima istine. Ali, ako zaista želite preuzeti kontrolu u svoje ruke, te ako želite do maksimuma iskoristiti svoje vježbačko vrijeme i postići željene rezultate, onda je bitno uskladiti sve faktore (vrsta treninga, intenzitet, trajanje, vrijeme izvođenja, prehrana, san, suplementi) i rezultat neće izostati.

Ako vam je cilj gubitak kilograma najbolje je vježbati rano ujutro.

American Council on Exercise je objavio studiju u kojoj stoji da su vježbači koji trening rade ujutro, odmah nakon buđenja, konzistentniji i predaniji cilju i vjernije slijede vježbačku rutinu od onih koji trening rade kasnije u danu.

Druge studije potvrđuju da je 45-minutno vježbanje ujutro pozitivno utjecalo na ublažavanje osjećaja gladi za doručak te sklonost zdravijem odabiru namirnica. Također, jutarnji trening potiče na aktivnije provođenje dana, pa posljedično i veću potrošnju kalorija.

Sve navedeno potiče gubitak kilograma, a i potvrđeni su pozitivni psihološki učinci početka dana treningom: smanjuje se osjećaj tjeskobe i anksioznosti. Ipak, imajte na umu da se za jutarnji trening temeljito trebate zagrijati kako biste izbjegli ozljede.

 Ako vam je cilj bolji san, jutarnji trening nećete preskočiti. 

National Sleep Foundation potvrđuje da će vježbanje u bilo koje doba dana pozitivno utjecati na spavanje, ali studije dodaju da najbolji učinak na spavanje ima rani jutarnji trening. 

Stručnjaci za spavanje potvrđuju da izloženost dnevnom svjetlu nedugo nakon buđenja (bez obzira radi li se o treningu na otvorenom ili samo putovanju prema teretani ili nekoj drugoj vježbačkom dvorani) ima pozitivne utjecaje na funkcije mozga: daje signale o podizanju razine energije ujutro, te snižavanju u kasnim večernjim satima.

Znanstvenici sa Appalachian Sveučilišta su potvrdili da jutarnje vježbanje snižava krvni pritisak te za čak 25% utječe na čvrstoću noćnog spavanja.

Pratite vlastiti ritam i pronađite vrijeme kad se najbolje osjećate na treningu, nekima je to u 6 ujutro.

Kada pronađete "svoj" termin, držite ga se, svaki dan, svaki trening i na taj način ćete postići najbolje rezultate i najbolje performanse. 



Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost