×
Novosti
Naučite da jedete umjereno!

Jeste li ikada pojeli punu kesicu čipsa, a da niste uopšte gladni? Ako je tako, pripadate velikoj grupi ljudi koja jede neumjereno. Neumjerenost u jelu povećava rizik od nastanka gojaznosti koja je vodeći uzrok nastanka raznih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i krvnog sistema, srčani i moždani udar, bolesti zglobova i psiholoških problema kao što su depresija, anksioznost i stres.

Gojaznost nije nešto što treba shvatiti zdravo za gotovo. Koji kilogram viška ne predstavlja problem, ali treba znati da gojaznost upravo tako započinje. Ti sitni kilogrami viška postanu puno veći i počinju upravljati vašim životom, što vam definitivno nije cilj.

Dobra vijest je da samo male promjene u svakodnevnim navikama mogu spriječiti prejedanje. Osluškujte tijelo i pratite signale koji upućuju na to da ste uistinu gladni. Primjera radi, prava glad ne dolazi iznenada, već postepeno i kada ste zaista gladni pojeli biste bilo šta, niste naročito izbirljivi.

Zadovoljite glad

Preskakanje obroka stvara pojačanu želju za hranom. Redovni obroci koji sadrže složene ugljiko hidrate, a ne rafinirane koji se nalaze u bijelom hlebu i tjestenini, će vas držati duže sitima i održavaće ravnotežu nivoa šećera u krvi. Kada preskačete obroke ili je razmak među obrocima prevelik, veća je verovatnoća da ćete se prejesti. Između obroka pojedite nešto laganije kao što su obrani mliječni proizvodi, voće, povrće, orašasti plodovi i proizvodi od cijelih žitarica.

Otkrijte uzroke prejedanja

Vodite dnevnik ishrane u periodu od nedjelju dana. Bilježite sve što ste pojeli i svoja raspoloženja. Zabilježite sve situacije koje vam predstavljaju izvor stresa i ako vam je apetit pojačan tokom tih situacija. Kada otkrijete uzroke prejedanja, počnite ih kontrolisati.Ako ne možete izdržati da nešto ne gricnete, neka to bude nešto zdravo.

Sačekajte

Glad koja je uzrokovana stresom najčešće prođe u periodu od 20 minuta.Toliko vremena je potrebno da se poveća oslobađanje serotonina i smanji nivo kortizola. Ako izdržite tih 20 minuta potreba za hranom će vjerovatno nestati.

Popijte nešto

Hipotalamus je dio mozga koji je odgovoran za raspoloženje i prepoznavanje simptoma sitosti, gladi i žeđi. Popijte čašu vode ili toplog čaja (bez kofeina jer kofein podstiče oslobađanje hormona stresa) i strpite se jedno vrijeme jer će osećaj lažne gladi vjerovatno proći. Također je važno da mozak često zamijeni osjećaj žeđi za osjećaj gladi pa vrijedi probati sa čašom vode prije nego nešto pojedete.

Operite zube

Pranje zuba mozgu šalje signal da je sa jelom gotovo. Naučnici su dokazali da se pranjem zuba efikasno kontroliše unos hrane.Idući put kada osjetite potrebu za hranom, a nije prošlo puno vremena od poslednjeg obroka ,operite zube i sačekajte. Ako vas glad prođe, bila je riječ o želji za hranom.

Uzmite žvakaću gumu

Ako nešto morate da žvačete neka to bude žvakaća guma koja ne sadrži šećer. Naučnici su dokazali da žvakanje žvakaće gume smanjuje nivo kortizola u tijelu za čak 16%. Oslobađanje kortizola je jedan od vodećih uzroka neumjerenosti u jelu.

Smijte se

Istraživanja su pokazala da smijanje smanjuje nivo kortizola, a povećava nivo endorfina koji podstiče dobro raspoloženje. Smijanje takođe sagorijeva kalorije. Naime 1 sat smijanja će potrošiti kalorija kao da ste 30 minuta nosili težak teret.



Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost