×
Novosti
VRIJEME JE ZA NOVE IZAZOVE!
Lifestyle Club

Već ste čuli za HIIT trening?

Par vaših hardcore fitnes prijatelja se svakodnevno hvale rezultatima. Ali riječi: „Visoko. Intezivni. Intervalni. Trening“ vam tjeraju hladan znoj na lice.

Ne bojte se! HIIT ne mora da bude strašan!

Hajde da prođemo osnove. HIIT uključuje kratke, intezivne vježbe koje su praćene još kraćim pauzama. Najbitnije je da date sve od sebe u što kraćem vremenskom periodu, odmorite se i odmah nastavite.

Ovaj metod je dokazan, pogotovo značaj pauza koje vam omogućavaju da dostignete svoj maksimum i iznenadite svoje tijelo iz treninga u trening.

Istraživanja pokazuju da HIIT pomaže u gubitku kalorija i satima nakon treninga, kao i da uzrokuje gubitak masnog tkiva od devet posto. Čak je 17 posto kvalitetniji od standardnog aerobnog treninga ili bilo kojeg drugog statičnog treninga. I sad se postavlja pitanje „Šta tu ima da se ne voli?“.

Stvar je u tome što je HIIT, pa…intezivan! Najbolji je kada je serviran sa visokim fitnes nivom ili poslije par nedjelja srednje intezivnih treninga.

Sljedeće pitanje je – Da li ste spremni za HIIT?

Kako bi vam odgovorili na to pitanje, bitno je da znamo gdje ste stali na svom fitnes putovanju.

VJEROVATNO SPADATE U JEDNU OD OVE TRI KATEGORIJE:

1.Tek ste ušli u svijet fitnesa

U ovom slučaju, HIIT je definitivno loša ideja. Kako bi pripremili svoje tijelo i povisili fitnes nivo, preporučujemo vam 12 nedjelja srednje intezivnih treninga koji uključuju vježbe snage, fleksibilnosti, kardio i core treninge. Baš svake nedelje. Kada tek počinjete, redovni odlasci na treninge su mnogo bitniji od inteziteta. Zato krenite polako i pokušajte da stvorite navike kojih ćete se držati.

Jednom kada podignete svoj fitnes nivo, tajna savršenih rezultata nije u povećavanju broja urađenih treninga nedjeljno već u povećavanju inteziteta. Sada je pravo vrijeme da uvrstite HIIT treninge u svoj raspored. Pokušajte da ubacite jedan ili dva HIIT treninga nedeljno. Poslije vam ostaje samo da uživate u rezultatima do sljedeće faze kada postajete…
Sjajna stvar kod HIIT treninga je što vas neprestano gura naprijed i motiviše da uradite više. Čak i ako ste u savršenoj formi ili ako ste profesionalni sportista, HIIT će pred vas svejedno postaviti nove izazove. 

2.Vi ste srednje iskusan vježbač

3.Vi ste iskusan vježbač ili sportista

Pa, gdje ste vi na fitnes skali? 

 

Preuzeto sa www.lesmills.com

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost