×
Novosti
Smart start: kako započeti pametno?

Donijela sam odluku. Počinjem da vježbam! Treniraću intenzivno, svaki dan i brzo ću vidjeti rezultate. Učlanit ću se u najbliži fitnes centar i spremna sam za promjene. Ali kako? Kako izgleda početak? Šta je realno? Koliko treninga je previše?

Pazi, sve što počinješ, započni pametno.

KAKO ZAPOČETI PAMETNO?

  • Počni polako – Ne forsiraj svoje tijelo prerano, slobodno napusti čas kada ti postane preteško
  • Postepeno gradi intenzitet – Kako postaješ spremnija, postepeno produžavaj svoje vrijeme trajanja treninga
  • Kombinuj treninge – U toku jedne nedelje kombinuj trening snage, cardio i fleksibilnosti/core

NE VJERUJ SAMO RIJEČIMA, NAUKA JE DOKAZALA SMART START

Najčešća greška je nerealno intenzivan ulazak u svijet fitnesa. Nakon samo 30 dana, polovina onih koji ne počnu sa vežbanjem pametno, će odustati. Bit će obeshrabreni, uplašeni i nimalo bliže zdravom načinu života. Fitnes je baš kao i zavisnost – počinje sa malim dozama. Većina vježbača pravi istu grešku, želi odmah sve, umjesto da krene malim koracima.

VAŽNO JE DA RAZMIŠLJAŠ O OVE TRI ČINJENICE:

  • Počni polako – Ne forsiraj svoje tijelo prerano, slobodno napusti čas kada ti postane preteško
  • Postepeno gradi intenzitet – Kako postaješ spremniji, postepeno produžavaj svoje vrijeme trajanja treninga
  • Kombinuj treninge – U toku jedne nedjelje kombinuj trening snage, cardio i fleksibilnosti/core 

Istraživanje koje je sproveo univerzitet Pennsylvania State pratilo je 25 odraslih osoba kroz 30-nedjeljni program Les Mills grupnog fitnesa, uključujući treninge snage, fleksibilnosti i kardio treninge. Svi ispitanici su u tom periodu pokazali odličan napredak, ali ono što je bilo najvažnije jeste to da 20 od 25 ispitanika nikad nije propustilo nijedan trening. Takav podatak je gotovo nezapamćen u studijama ovog tipa.

Uprkos činjenici da su svi treninzi bili intenzivni, vježbači su ostajali istrajni, a ključ je bio u tome što su postepeno povećavali intenzitet treninga. Umjesto da su bili umorni ili prezasićeni treninzima, oni su ih zavolili.

Les Mills SMART START  je vodič za nove vježbačie koji im pomaže da postepeno uđu u svijet fitnesa. Svaki početak je težak i zato je najvažnije da imate pomoć vaših instruktora. Les Mills instruktori su na raspolaganju svim vježbačicama i vježbačima i pomažu im da postepeno grade naviku vježbanja. Jer, podsjećamo, fitnes je kao i svaka druga zavisnost – počinje sa malim dozama.

 

Preuzeto: LesMills.rs

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost