×
Novosti
Savjeti kako postaviti realne ciljeve
Postavljanje ciljeva je nešto što često čujemo posebno za vrijeme Novogodišnjih praznika

Pročitajte ove savjete koji će vam sigurno pomoći da ostvarite zacrtane ciljeve

Početak godine je pravo vrijeme da se fokusirate na ono što se nadate da ćete postići u narednih nekoliko sedmica, mjeseci pa čak i godina. Umjesto ljenčarenja poslije praznika radije odvojite vrijeme i razmislite o tome šta je važno za vas.  Razmislite o tome šta želite postići i najbolji način da to i učinite. Važno je da postavite realne ciljeve. Postavljanje realnih ciljeva će biti motivacija sama od sebe.

Evo pet savjeta koji će vam pomoći da postavite realne ciljeve:

 1. NEKA BUDE REALNO/STVARNO

Cilj treba da predstavlja nešto što želite i spremni ste da radite za to. Ako je vaš cilj trčati maratona, a ne uživate u trčanju, i nemate namjeru ići trčati onda ste sami osudili sebe na propast.  Umjesto toga se fokusirajte na nešto što znate da ćete teško raditi da bi postigli. Ciljevi će zahtijevati dosljedan napor i određene radnje koje je  potrebno raditi na dnevnoj osnovi.

2. NAPIŠITE SVOJE CILJEVE

Veće su šanse da ćete ispuniti ciljeve ako ste ih zapisali. Na ovaj način možete im se vraćati svaki dan i podjsetiti se na njih. Zapisivanje ciljeva čini ih realnim. Zapisivanje nam pomaže da se posvetimo ciljevima i daje nam nešto što možemo vidjeti i razmišljati o tome. 

 3.POČNITE SA SAMO JEDNIM CILJOM

Ako ste za početak postavili samo jedan cilj veće su šanse da ćete ga postići, a ne da odustanete na početku. Kada ste postigli taj prvi cilj možete sebi dodati ostale na listu. Ako je veliki cilj postignut, krenite sa manjim. Dosta ljudi pogriješi jer potrči ka ostvarenju cilja, a ustvari su potrebni mali koraci kako bi se cilj ostvario. Kako što se vaša fizička spremnost povećava i osjećate se puni samopouzdanja, tako možete sebi produžiti trening i dodati raznolikosti u vježbanje.

 4. NAPRAVI PLAN

Uzmi jedan svoj veliki cilj i razloži ga na manje ciljeve koji su ostvarivi i vremenom dostižni. 

Kada zadate sebi rok to puno više pomaže ostavrenju cilja, dok nepostavljanjem roka ne predstavljate sebi  važnost tog cilja. 

5. NAGRADI SVOJ TEŠKI RAD

Odredi nagradu za svoje postignute ciljeve. Nagradom ne samo da ćete se motivirati, već ćete se osjećati dobro kada dođe vrijeme za preuzimanje. To bi mogle biti nove pantalone koje dugo gledate, ali nisu vam baš najbolje stojale ili slatkiš nakon spa dana. 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost