×
Novosti
Istina o fitnesu: Izbjegnite zamke na putu do vitke linije

Da li ste ikada izbjegavali ugljikohidrate kada padne noć? Da li ste provodili sate na traci za trčanje  i niste primjetili napredak? 

Održavanje zdravog života je održavanje balansa, postavljanje realnih ciljeva i ono što je najvažnije, dobra zabava.

U nastavku će nam trenerica Belma Kajanija Kuko pisati o 6 zamki na koje možemo naići na putu do vitke linije.

1. AKO RADITE ČUČNJEVE SVAKI DAN, SMRŠAT ĆETE


Čučnjevi su osnova treninga,  ali se fokusiraju na mali dio vašeg stomaka. Ako želite da „stešete“ tih nekoliko centimetara, morat ćete da trenirate naporno. 

Izdržaji i uvrtanje sa tegovima su efektivniji od čučnjeva. 

Ako vam se masnoća taloži na stomaku, morate da se okrenete dobro isplaniranom režimu ishrane. Izbacite šećer i ubacite protein u svakodnevnu ishranu.


2. ŠTO SE VIŠE ZNOJITE, VIŠE ĆETE MRŠAVITI


Trening pun znojenja ne može da vas učini mršavijim za jedan dan.  Koliko se znojite zavisi od tjelesne spremnosti tijla, gena i temperature prostorije u kojoj trenirate. Znoj ne znači da je vaš trening naporan, to je način da se vaše tijelo rashladi da bi regulisalo temperaturu.

Mnogo žena kaže da vidi napredak nakon što je treniralo u tankoj garderobi i odijelima za znojenje. Ali težina koju su one izgubile nije masnoća, već voda. Forsiranje tijela na dehidriranost može biti opasno. A i voda koju ste izbacili će se vratiti kada unesete novu količinu vode.

 

3. BEZ BOLA NEMA NAPRETKA

 

Ako ne možete da hodate normalno poslije treninga ili ne možete da sjednete, to znači da ste pretjerali. Ukočenost je hemijska reakcija na upalu i nije indikator da mišić raste. Jedino što može da izmjeri vaš učinak je rezultat.


 

4. UGLJIKOHIDRATI NE SMIJU POSLIJE ŠEST POPODNE

 

 Ugljikohidrati su uvijek bili glavni krivac za masne naslage. Pogrešna percepcija da su veliki obroci noću razlog zašto se gojimo, dovela je do velike zablude. Razlog taloženja kilograma je taj što niste dovoljno aktivni. 

 

5. TEŽINE SU ZA MUŠKARCE

 

Podizanje težina neće  učiniti da postanete Arnold Švarcineger, već će da pomogne u mršanju  i sagorijevanju kalorija. Težine pospješuju izdržljivost kostiju i zglobova.

 

6. TREBA RADITI ČUČNJEVE SAMO POD PRAVIM UGLOM

 

Koliko nisko možete da se spustite? To sve zavisi od fleksibilnosti, balansa i dobrog osjećaja. Ako želite da uradite čučanj ispod koljena, uradite! To će još više da zategne zadnji dio leđa, gluteus i noge. U koliko i dalje ne možete da se spustite nisko, samo polako. Nemojte da forsirate sebe na nešto na šta niste još spremni.

 

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost