×
Novosti
AGILNOST: Sposobnost koja pomaže u svakodnevnim aktivnostima

Često se na treninzima susrećete sa terminom agilnost, kao na primjer:

“Ova vježba će poboljšati vašu agilnost”

ili 

“Sada treniramo da postanemo agilniji’’

Ali šta ona zaista znači i šta nam donosi – često nismo najsigurniji. Tu nesigurnost otklonićemo u ovom tekstu.

Šta znači Agilnost?

 Definicija agilnosti se pomalo razlikuje od sporta do sporta, ali ono što joj je zajedničko i stavljeno u prvi plan jeste da je to sposobnost brzog i efikasnog premještanja tijela u prostoru i pod uslovima naglog zaustavljanja kao i promjena smjera kretanja.

 
Postoje faktori koji utiču na agilnost kao što su snaga, brzina, koordinacija, mobilnost zglobova, refleksi, a koliko su nam ti faktori bolji, toliko će i naša agilnost biti razvijenija.


 

Ova sposobnost se razvija jednostavnim vježbama. 

Uglavnom se sastoje iz više različitih vježbi koje zahtevaju brzu promjenu pravca kretanja i brz prelazak iz jedne vježbe u drugu. 

Pravi primer koji je vama najpoznatiji je baš 7. pjesma u BODYATTACK-u. 

Brz ritam, mnogo različitih vježbi koje se smjenjuju za kratko vrijeme, promjena pravca, nagla zaustavljanja i ponovna počinjanja zadatih vježbi. Sve to zajedno utiče na razvoj agilnosti.

Kao što znamo, BODYATTACK trening nam pomaže da svakodnevne aktivnosti obavljamo sa više lakoće i snage, zato je agilnost sastavni dio ovog treninga, jer je od izuzetne važnosti za svakodnevni život. 

Na primjer, kada trčite kroz gužvu na ulici i zaobilazite ljude ili morate da preskočite rupu na putu, kako bi ste je izbegli, tada koristite ovu sposobnost.

Kada se izgovori sama riječ agilnost djeluje pomalo komplikovano. Međutim to nije tako, samo treba biti koncentrisan i predan na svakom treningu, i tako će se lako savladati svaki izazov i razviti ova moćna vještina. 

A da li je moćna? O da! 

Ne samo da će nam pomoći da preskočimo rupu na putu, nego će nam dati osjećaj brzine, hitrosti, spretnosti, povećati samopouzdanje. Baš niko neće moći da nas zaustavi.

Budite nezaustavljivi, a prava pomoć u tome je BODYATTACK.

 

TRENIRAJ BESPLATNO
FREE PASS


 

 

Preuzeto sa Lesmills.rs

 
Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost