×
Novosti
Pet razloga zašto je vježbanje hrana za tvoju dušu

Da postoji lijek koji smanjuje anksioznost, potiskuje nagone za prejedanjem i daje više samopouzdanja, da li bi ga popila? Šta ako bi ti također pomogao da budeš produktivnija i olakšao ti da se opustiš? Vježbanje je taj lijek.

Pet razloga zašto je vježbanje hrana za tvoju dušu:

1. VJEŽBANJE SMANJUJE STRES I UBLAŽAVA ANKSIOZNOST

Vježbanjem se oslobađa endorfin, koji stvara osećaj sreće i euforije, a studije su pokazale da fizička aktivnost može da ublaži simptome kod depresivnih ljudi. Brza šetnja, grupni fitnes ili joga pomažu tvom tijelu i stvaraju osjećaj blagostanja. I zapamti, ne moraš provoditi sate u teretani. Dovoljno je i 20 minuta dnevno.

2. VJEŽBANJE POBOLJŠAVA SAMOPOUZDANJE

Osjećat ćeš se bolje čim počneš da vježbaš. Bez obzira na intezitet treninga, tvoj pol ili godine, vježbanje odmah povećava samopouzdanje i daje ti pozitivniju sliku o sebi.

3. VJEŽBANJE POMAŽE U KONTROLI ŽELJE ZA HRANOM

Fizička aktivnost podstiče tijelo da oslobodi dopamina, “nagradnu hemikaliju” koja je povezana sa osećajem zadovoljstva – što znači da su manje šanse da ćeš žuditi za slatkom hranom. Vježbanje je krajnje rešenje koje pomaže u kontrolisanju zavisnosti od hrane. Pomoći ćeš  tijelu, a ujedno ćeš steći i psihološke prednosti kako bi bolje upravljala sa željom za šećerom.

4. VJEŽBANJE POVEĆAVA SPOSOBNOST ZA OPUŠTANJE

Za neke ljude, umjereno vježbanje može da obezbijedi efekat jednak piluli za spavanje – čak i kod ljudi koji pate od nesanice. Biti fizički aktivan omogućava vašem telu da bolje funkcioniše u ciklusu rada, odmora i oporavka i može dovesti do poboljšanog sna.

5. VJEŽBANJE POMAŽE DA ZAVRŠIŠ VIŠE OBAVEZA

Istraživanja pokazuju da su zaposleni koji upražnjavaju redovno vježbanje daleko produktivniji i imaju više energije od onih koji samo sjede na svojim radnim mjestima tokom cijelog dana. Činjenica da provođenje vremena dalje od radnog mjesta pomaže da postigneš više na radnom mjestu je kontradiktorna, ali to je istina! Biti fizički sposoban takođe pomaže da ostaneš mentalno oštra.

 

Preuzeto sa www.lesmills.com

 
Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost