×
Novosti
Sportske aktivnosti sa vašim omiljenim prijateljem - psom
Aktivnosti na otvorenom nikada neće biti zabavnije

Bavljenje sportom zajedno sa psom jača vezu između čovjeka i životinje. Može pomoći i da se pas bolje odgoji ukoliko imate probleme sa vašim ljubimcom. 

Sport je za psa istovremeno i trening. Tako na primjer, pas uči kako da pravilno trči kada je vezan na kajiš. Pored toga, psi sportom zadovolje nagon za kretanjem. Ukoliko se pas umori, zadovoljniji je, te će se teže sjetiti da u stanu uradi nešto što ne smije. 

Da bi sa psom mogli uživati u sportu, morate biti sigurni da je vaš ljubimac zdrav i u formi, te da ne postoji razlog koji bi eventualno stajao na putu vašem zajedničkom uživanju. Najbolje je da porazgovarate sa veterinarom da li je sve ok, kao što se i za vas preporučuje da prije no što počnete da se aktivno bavite sportom provjerite kod vašeg ljekara da li ste zdravstveno spremni za pojačanu fizičku aktivnost. 

Normalni sportovi, kao što su brzo hodanje i trčanje uz vlasnika koji sam trči ili vozi bicikl, gdje pas prati svog gazdu/gazdaricu i tako ostaje aktivan su najbolji. 

Štenad, te pse do godine i po starosti kao i starije pse sa problemima sa zglobovima nemojte previše opterećavati.  Prve zato što im zglobovi, kosti i tetive nisu još razvijeni do kraja, druge zato što im nepotrebno nanosite dodatni bol.

Vlasnici trebaju paziti da je psu ugodno, da ga kajš ne zateže previše, da dobro čuje vlasnikove naredbe i da ne postoji opasnost da će se izgubiti ili pobjeći. 

Ukoliko pas još uvijek nije naučio da trči pored vas ili da prati vaše naredbe, morate paziti da vam ne ode pod bicikl ili od jednom stane za vrijeme kretanja. Najbolje da psa polako vježbate i naučite na novonastalu situaciju. 

Ako pas nije u dobroj kondiciji ili ako namjeravate jako duge ture, obavezno pravite pauze, posebno ako primjetite da se pas već umorio i nemojte zaboraviti da mu s vremena na vrijeme date vodu.

 

 

 

 

 

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost