









SEHUR RECEPT: ENERGETSKA ZOBENA KAŠA SA ORAŠASTIM PLODOVIMA I BANANOM
Ovaj sehur je bogat složenim ugljikohidratima, zdravim mastima i proteinima, osiguravajući ti dugotrajnu energiju i sitost do iftara!
◾ Sastojci:
5 kašika zobenih pahuljica
200 ml mlijeka (ili biljnog napitka po želji)
1 kašičica chia sjemenki
1/2 banane, narezane
5 komada badema ili oraha, sjeckanih
1 kašičica meda (opcionalno)
1/2 kašičice cimeta (za bolju probavu i stabilan šećer u krvi)
1 kašika grčkog jogurta (za dodatne proteine)
◾ Priprema:
U šerpu sipaj mlijeko i zobene pahuljice, zagrij na srednjoj vatri i miješaj dok ne omekšaju (oko 5 minuta).
Dodaj chia sjemenke, promiješaj i ostavi još minut da upiju tečnost.
Skloni sa vatre i dodaj banane, orašaste plodove i cimet.
Po želji, dodaj kašičicu meda i grčki jogurt za kremastiju teksturu i dodatne nutrijente.
Serviraj toplo i uživaj u dugotrajnoj energiji!
IFTAR RECEPT: SALATA OD AVOKADA, CVEKLE I INTEGRALNIH ŽITARICA
Savršen iftar obrok – lagan, bogat vlaknima i proteinima, odličan za obnovu energije nakon posta!
◾ Sastojci:
1 avokado, narezan na kockice
1 srednja cvekla, skuhana i narezana na kockice
1 šaka zelenog lisnatog povrća (špinat, rukola ili kelj)
100 g kuhane kvinoje ili integralne riže
5-6 komada oraha, grubo sjeckanih
1 kašika maslinovog ulja
Sok od 1/2 limuna
So i biber po ukusu
50 g grčkog jogurta (za kremasti preliv, opcionalno)
◾ Priprema:
Skuhaj cveklu i kvinoju (ili integralnu rižu) i ostavi ih da se malo ohlade.
U veliku zdjelu stavi zeleno lisnato povrće, avokado, cveklu i kvinoju.
Pospi orahom i dodaj maslinovo ulje, limunov sok, so i biber.
Lagano promiješaj i serviraj uz kašiku grčkog jogurta kao preliv (po želji).
Uživaj u ukusnom, laganom iftaru koji će ti pomoći da se brzo regenerišeš!
BONUS TIP:
Nakon iftara, popij čašu vode s limunom kako bi dodatno podržala hidrataciju i probavu!
Ova dva recepta osiguravaju ti stabilnu energiju tokom cijelog dana i lagan oporavak nakon posta! A ti, šta lijepo pripremiš za iftar ili za sehur?
Podjeli sa nama tvoj omiljeni recept u komentar!