×
Novosti
MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA
Lifestyle Club

Moje ime je Giovanna Paparella i osnivačica sam i direktorica Lifestyle Cluba, prvi isključivo ženski fitness u Sarajevu. Specijalizirani centar koji pomaže ženama da se kroz kretanje osjećaju bolje nego danas.

Svaki dan slušamo mnoge žene koje podjele sa nama svoje nelagode ne samo fizičke nego i psihičke. Ponekad se događa da nelagode su uzrokovane okolnom situacijom od posla do porodice. Neke od njih dolaze i iz sigurne kuće.

I ja sam među preživjelim ženama i poznajem ovu temu izbliza!

Ja sam žena koja nikada nije otišla na zadnji sastanak i koja je uvijek prijavila pretnje i nasilje čak i kada institucije i društvo još nisu bili svjesni ovog problema.

U vrijeme kada su prvi pokreti započeli u iItaliji s ružičastim telefonom i Stoling (uhođenje)  je bila uglavnom nepoznata riječ, ali je stav sam po sebi bio dobro poznat i konsolidiran u šovinističkom i patrijarhalnom društvu poput našeg.


Godinama sam trpjela psihičko nasilje, a da toga nisam bila svjesna, dok sve to nije prešlo granicu u stvarnu fizičku agresiju.

Iako sam majstor i praktikant borilačkih vještina, to mi nije pomoglo da se odmah odbranim, ali mi je svakako pomoglo kada sam odlučila reći DOSTA! 

Pogotovo u razdoblju nakon toga gdje pravi mentalni stav je i osnov za moju slobodu.

Stav koji mi je danas omogućio da budem ovdje među vama i podijelim svoje iskustvo i važna znanja za prevenciju, izbjegavanje i borbu protiv bilo kojeg oblika psihičkog i fizičkog zlostavljanja.

Prije nego što prijeđem na srž svog govora, želim podsjetiti sviju da je nasilje nad ženama široko rasprostranjen problem koji pogađa sve nas, a ti, kao i svi mi, imaš ključnu ulogu u promicanju sigurnog okruženja i potpunog poštovanja.

Prvi korak je da se educiramo o tome što čini ponašanje s poštovanjem i konsenzusom.

Kako bi spriječila nasilje, prvo moraš biti svjesna onoga što čini nasilje, a potom i dinamike koja ga potiče. Danas se obraćam ženama, ali to se jasno odnosi i na muškarce i na žene. 

Nasilje nad ženama može se manifestirati u različitim oblicima, a važno je prepoznati da ono nije ograničeno na fizička iskustva.

Zaključno, mi smo generacija koja može napraviti razliku.

Promičemo međusobno poštovanje, interveniramo kada je potrebno i radimo zajedno na izgradnji svijeta u kojem se niko više ne mora bojati nasilja.

Danas sam to imala priliku učiniti u Italiji kao operativni volonter civilne zaštite čiji sam s ponosni član već dugo vremena.

Zahvaljujem predsjedniku AIOS-a Giacomu Pellegrinu i svim institucijama što su dali glas i istaknuli ovaj problem koji se mora iskorijeniti kao loša trava iz našeg društva koje ima korijene u mržnji i nasilju.

Recimo svi zajedno "SAD DOSTA!"


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost