×
Novosti
VJEŽBE ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

U zadnjih nekoliko godina redovna tjelovježba uz pravilnu prehranu doživjela je svoj boom i postala je trend današnjice!

Zahvaljujući društvenim mrežama, pogotovo pojavom Instagrama, mnogi fitness treneri/ce i promotori zdravog načina života su prepoznali potencijal te su ga iskoristili kako bi ljudima prenijeli korisna znanja i učinili im život zdravijim, aktivnim i sretnijim!

Šteta da često žene koje se približavaju na taj način bez prave upute i presonalizovanog pristupa lahko gube motivaciju i mrze ovu vrstu treninga.


Kako vježbanje pozitivno utječe na tvoj mozak i raspoloženje?

Kao što već znaš vježbanje ima niz prednosti kako za tijelo tako i za mentalno zdravlje.

Ako si se prije ovoga primornog zatvaranja Fitness-a se pokrenula danas baš vidiš razliku između prije kad si odvajala vremena za sebe i sada.


Elem... Osim što tjelesna aktivnost

  • jača imunitet,
  • proširuje kapacitet pluća,
  • regulira tjelesnu težinu,
  • smanjuje holesterol u krvi,
  • rizik srčanog i moždanog udara,
  • poboljšava cirkulaciju

i još mnogo toga, a mogle bi nastaviti do sutra... ima i snažan pozitivan utjecaj na našu psihu. 


Prilikom vježbanja, izlučuje se hormon endorfin, poznatiji kao hormon sreće te se tako stvara osjećaj zadovoljstva i euforije.

Uz uočavanje rezultata na svom tijelu, ženama se povećava samopouzdanje, što posljedično dovodi do općenito boljeg raspoloženja.

Nadalje, mnoga istraživanja su pokazala da tjelesne aktivnosti poput jednostavnog vježbanja prilagođena vlastitoj fzičkoj mogućnosti, hodanju, trčanja, bicikliranju, plivanju, planinarenju, i ostale, mogu pomoći u borbi protiv depresije, anksioznosti ali i reduciranju stresa.

Dakle, fizička aktivnost ima iznimne pozitivne utjecaje ne samo na tvoje raspoloženje već na cjelokupno zdravlje i na normalno i uravnoteženo mentalno funkcioniranje. Nikada nije kasno početi vježbati, samo je važno biti redovna i uporna! 

Pokreni se i ti!

Budući da smo sada svi u karanteni zbog koronavirusa, ovo je idealno vrijeme da se posvetiš sebi i napraviš nešto dobro za svoje psihofizičko zdravlje.

Ne brini, i u toplini svog doma možeš odraditi odlične treninge i osjećati se super! 

Ne moraš odmah krenuti vježbati kao Arnold Schwarzenegger, započni sa aktivnošću koja te veseli!

Naši Fitness savjeti i videa zaista su ti dostupna sada više nego ikada prije putem YouTubea, Instagrama ili Facebooka. 

Ukoliko ni sama ne znaš otkud krenuti, Trenerica Berina donosi ti nekoliko vježbica i savjeta koje nesebično dijeli svoje znanje kako za početnike tako za srednje napredne i napredne vježbačice. Kontaktiraj nas putem messangera i rado ćemo te upoznat i razgovarat sa tobom koji je najbolji način da se reaktiviraš.


VJEŽBE ZA CIJELO TIJELO 


1. BOČNO PODIZANJE NOGE

• Početni položaj stojeći – postavite traku iznad koljena, ispružite lijevu ruku sa visinom ramena, desnu ruku iznad glave, podižete bočno desnu nogu i sastvaljate je sa desnom rukom, prste okrenete prema sebi u poziciju čekića,

- Oprez - leđa zategnuta, stajna noga je malo savijena u koljenu, stisnete stražnjicu

 Vježbu izvodite 10 ponavljanja obje strane


2. TAP U STRANU

• Početni položaj u polu čučanj – noge u širini ramena, ruke zategnute pored tijela, traka je iznad koljena, ide jednom nogom tap u stranu zatim drugom nogom pa se podignete na prste

- Oprez - leđa zategnuta, gurate stražnjicu nazad, koljena ne smiju ići preko linije prstiju

 Vježbu izvodite 10 ponavljanja


3. POVLAČENJE ISTE RUKE I NOGE NAZAD

• Početni položaj u polu čučnju - traka iznad koljena, ruke ispružite ispred grudi, noge u širinu kukova, idete istom rukom i nogom nazad, ruku povlačite na stomak lakat uz tijelo, u isto vrijeme povlačite nogu nazad i zategnete je.

- Oprez - leđa zategnuta, konstatno ste u polu čučnju

 Vježbu izvodite 10 ponavljanja obje strane


4. ROTACIJA

• Početni položaj klečeći na jednom koljenu- noga ispred i iza su pod 90 stepeni, u rukama držite traku i ispružite ruke ispred grudi, rotirate tijelo u stranu koja je noga postavljena naprijed, zatim se vratite u početni položaj i odignete se sa podloge, vrati se u početni položaj i ponovite vježbu

- Oprez - leđa zategnuta, kada se odižete odižete se ravno, ne smijete gurati koljeno prema naprijed

 Vježbu izvodite 10 ponavljanja obje strane


Svaka žena je drugačija iza svaku ženu se pravi poseban program vježbanja koji odgovara njenim potrebama i fizičkom stanju.

Možeš tražiti personalizirani i ciljani program prema tvojim specifičnim potrebama pišući na link ispod:

A ako i živiš u blizini našeg kluba, piši nam na isti link i rezerviši odmah svoju prvu BESPLATNU konsultaciju ako ne, možeš nam se obratiti za online konsultacije!


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost