×
Novosti
VJEŽBE ZA CIJELO TIJELO: Fizička aktivnost VS bolest

Danas ti želimo pričati o nečemu koje je toliko evidentno i ispred očiju svima i naučno dokazano da ne znamo kako i dalje može zanemariti sebi i  svoje zdravlje.

Fizička aktivnost i bilo kakva vrsta kretanja kao što ti je već poznato imaju niz pozitivnih učinaka na zdravlje.  

Vježbanjem možeš da poboljšaš raspoloženje, skineš višak kilograma, smanjiš rizik od niza bolesti kao što su dijabetes, srčani problemi, a vježbanje može da pomogne i pacijentima koji boluju od raka. 

Dosta žena koje su imale ovaj problem su se nama obratile uz odobrenje vlastitog doktora i danas su najaktivnije članice u klubu i one se puno bolje osjećaju i imaju veću snagu da nastave borbu. 

Kada čuješ za rak, vjerojatno je posljednja stvar na koju ćeš pomisliti fizička aktivnost.

U stvari, većina nas smatra da je rak smrtna kazna. I tretmani za tu bolest čine da se žene osjećaju grozno, a nuspojave uključuju umor, tjeskobu, slabost, povraćanje i bol. Tako da uopće nije neobično da žene kojima je dijagnosticiran rak baš i ne jure u najbližu klub. 

No međutim lagana fizička aktivnost, uz preporuku lijekara,  može pomoći ženama da lakše prebrode loše posljedice tretmana. Vježbe poboljšavaju kardiovaskularnu spremu, snagu mišića, fizičku otpornost i opću kvalitetu života. Uz to će smanjiti umaranje, tjeskobu i depresiju.

Imati zdravstvenu korist od fizičke aktivnosti ne znači da trebas trčati maratone ili dizati teške utege.

Preporučana količina fizičke aktivnosti za žene oboljele od kancerogenih bolesti ista je kao i za ostalo stanovništvo. Oko 150 minuta umjerene fizičke aktivnosti sedmično. To se može izvesti kao pet 30-minutnih brzih šetnji sedmično ili dva sata sedmično u fitnessu. Preporučuju se i vježbe koje jačaju mišiće ali umjerenim intenzitetom.

Ne moramo napomenti da kretanje pomaže u prevenciji raka i to ne kažemo mi nego, brojke i doktori širom svijeta.

 

Nauči da uživaš u pokretu jer pokret je zdravlje i život.

 

 

VJEŽBE ZA CIJELO TIJELO


1. RUMUNSKO MRTVO DIZANJE – ČUČANJ

– Početni položaj stojeći, noge u širini kukova, rukama drže opterećenje ispružene ispred tijela, spuštate se u pretklon teg klizi niz noge do zglobava. Tokom spuštanja u pretklon koljena se blago saviju, leđa zategnuta. Vratite se u početni položaj raširite noge u širini ramena, bucice postavite na ramena i uradite čučanj.

 Oprez - prilikom izvođenja mrtvog dizanja, koljena se sasvim malo saviju, prilikom čučnja koljena ne smijete gurati preko prstiju stopala

 Vježbu izvodite 10 ponavljanja


2. VESLANJE - BICEPS

– Početni položaj stojeći, noge u širini kukova, rukama držite opterećenje, spuštate se u pretklon ruke ispružene, zatim laktove povlačite prema gore, laktovima sastavljate lopatice, ponovo ispružite ruke i ispravite se u početni položaj, zatim uradite biceps pregib.

 Oprez – tokom izvođenja prve vježbe kada se spuštate u pretklon koljena su blago savijena i leđa zategnuta, tokom izvođenja druge vježbe paziti da se tijelo ne ljulja.

 Vježbu izvodite 10 ponavljanja


Naše lične trenerice su ti na raspolaganju, godinama pomažu ženama da se osjećaju bolje, te zato zakaži svoju prvu besplatnu konsultaciju kako bismo te upoznale i dale adekvatno rješenje za tvoje nelagode. 

Koliko god si probala uvijek vrijedi ići naprijed ne odustati od svoje sreće i zadovoljstva.

 

Kontaktiraj nas na messanger, na viber br. 060 355 6160 ili na linku ispod izakaži svoj prvi sastanak sa zdravljem!


Čekamo te!


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost