×
Novosti
"PILULE DOBROBITI" - MINI RUTINA: MRŠANJE + 5 PREDNOSTI ZA TVOJU DOBROBIT UZ MINI KARDIO TRENING

Vježbanje je važan dio učinkovitog programa mršanja. 

Vježbanje ti pomaže u kontroli tjelesne težine sagorijevajući višak kalorija koje bi inače bile pohranjene kao mast nažalost ismjesti se tačno gdje ne treba. 

No međutim ne trebaš vježbati samo zbog fizičkog izgled, koji je također važan za tvoje samopauzdanje i prihvatanje, nego kretanjem spriječavaš mnoge bolesti i poboljšavaš sveukupno zdravlje i imunitet. 

Istraživanja dosljedno pokazuju da je redovno ali ne pretjerano vježbanje, u kombinaciji sa zdravom prehranom, najučinkovitiji i najzdraviji način za postizanje i održavanje tjelesne težine.

Danas lična trenerica Amra za početak će razjasniti što je kardio trening. 

 To je bilo koja vježba koja podiže puls srca između 60 do 85 posto maksimalnog broja otkucaja. Kada si u tom rasponu otkucaja srca, radi se o "kardiovaskularnom" ili "aerobnom" treningu. 

Kardio trening ima brojne zdravstvene koristi. Osim sagorijevanja kalorija i gubljenja masnog tkiva, jača srce i pluća. Ne smiješ se previše zadisati dok radiš kardio trening jer to znači da ti je puls išao preko 85 posto i više ne radiš na sagorjevanju masnoće nego na treningu koji će sagorijeti sve ostalo i skupljati se mliječna kiselina.

Mogla bi danas voziti biciklo, ali ako vrijeme ne dozvoljava odvajaj malo vremena na traci i orbitreku ili odaberi da uradiš danas sa nama naš MINI KARDIO TRENING.

Bicikl je odlična kardio vježba, kao brzo hodanje šteta što ovisi o vremenu tako da ako želiš bit redovna u tome odaberi treninge poput ŽENA U FORMI 3.1 i ZUMBA i potroši višak kilograma. 

Ovisno o otpornosti i brzini možeš sagorjeti 250 do 500 kalorija u 30 minuta. 

Trčanje na traci može izgorjeti 300 kalorija u 30 minuta ali i brzo hodanje bez obzira što je manje naporan oblik kardio vježbe će učiniti svoje. Možeš sagorjeti do 180 -200kalorija u 30 minuta. 

Orbitrek daje tonus mišićima i sagorijeva kalorije tako šta god koristiš bitno da se krećeš i da kombiniraš vježbe i za tonus kao VITKA I ZATEGUNTA ili PUMP.

Koje su prednosti kardio treninga?

Daje energiju

Možeš očekivati više energije i veću izdržljivost nakon nekog vremena redovnog kardio treninga. Iz istog razloga moći ćeš duže izvoditi kardio vježbe kako treninzi odmiču.

Sprječava bolesti

Mogla bi se spriječiti bolesti srca s redovitim kardio treningom. Takođerje koristan u prevenciji raznih drugih bolesti poput dijabetesa, pretilosti, pa čak i visokog kolesterola. Kardio trening jača tvoje srce i pluća.

Pomaže održati željenu težinu

Sa kardio treningom u mogućnosti si izgorjeti više kalorija. To će pomoći ako želiš izgubiti težinu. One koje su već postigle idealnu tjelesnu težinu, kardio trening će olakšati održavanje željene težine.

Omogućuje gubitak tjelesne masti 

Kardio trening će pomoći da se oslobodiš viška tjelesne masti jer aktivnosti uključuju pokrete velikih mišićnih skupina.

Ubrzava metabolizam

Kardio trening također pomaže ubrzati tvoj metabolizam koji sa godinama postaje sve sporiji. Pomaže razviti mišiće srca, sagorjeti kalorije i masti. Dakle, sagorijevat ćeš više kalorija kada se metabolizam ubrza.

Preporuke za kardiotrening

Hodaj ili vozi biciklo susjedstvu, sreća u Sarajevu ima dosta mjesta gdje se može ići. 

Tvoj prvi cilj je da odvojiš vrijeme za sebe možda danas možeš samo 5 min i uradit ćeš našu mini rutinu a kad stekneš naviku za 5 min dnevno pređi na 30 min 2 puta sedmično i sve tako dokne postigneš sat vremena.

Za početak, najbolje je da se ne preopterečuješ i da kreneš sa manjim intenzitetom ali  ako stvarno želiš izgubiti kilograme, moraš imat plan i strategiju. 

Mi ti možemo pomoći u tome. 

Kontaktiraj nas na linku ispod i zakaži svoj prvi razgovor da analiziramo zajedno tvoju situaciju i da nađemo šta je najbolje za tebe.  

Ne možeš u isto vrijeme,promijeniti sve ali počni već danas da promjeniš jednu stvar u svojim prehrambenima navikama i da jedeš nešto zdravo umjesto toga.

Budi dosljedna, stvori zdrave navike i voli sebi  jer je to jedini način da fizička aktivnost ima koristi za tijelo, psihu  i zdravlje.


KARDIO TRENING

 

1. Bočni iskoraci sa kruženjem ruku

- Početni položaj – postaviti stopala u širini kukova, ruke iznad glave. 

- Izvoditi naizmjenične iskorake sa kruženjem ruku ujednu stranu, zatim u drugu.

Oprez – prilikom ispružanja nogu zategnuti nazad.

- Vježbu izvoditi 10 ponavljanja, obje strane.

 

2. Podizanje koljena sa povlačenjem ruku

- Početni položaj - ​postaviti stopala u širini kukova, ruke iznad glave. 

- Naizmjenično podizati koljena prema prsima, a ruke spuštati pored koljena.

Oprez  – ispraviti leđa, koljena što više podizati prema prsima.

- Vježbu izvoditi 10 ponavljanja, obje strane.

 

3. Visoki plank sa pomjeranjem stopala

- Početni položaj – pozicija visokog planka.

- Naizmjenično pomjerati stopala u stranu.

Oprez  – tijelo držati u jednoj ravni, štoviše stabilizovati tijelo.

- Vježbu izvoditi 20 ponavljanja.

 

Vježbe izvoditi u 2/3 serije


Čekamo te u klubu :)



 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost