×
Novosti
UTISCI SA EDUKATIVNOG DOGAĐAJA „ZDRAVA LEĐA”
Mi smo još pod dojmom, a ti?

U nastavku ćemo prenijeti dio fantastične atmosfere!

Jučer smo imali jako zanimljiv i inspirativan momenat za sebe. 

Tema „Leđa“ je uvijek posebna i interesantna tema. 

Ne postoji žena koja nije osjetila makar jednom u životu bol u leđima bez obzira na godine i fizičku pripremu. 

 Prof. tjel. odgoja Amra Hajduk, temeljno je prošla kroz sve što se treba znati vezano za razloge zbog kojih te bole leđa, koja su eventualna rješenja i preporučene vježbe koje bi mogla uraditi i kod kuće.

Jednostavni pokreti koji te stvarno mogu spasiti od bolova u leđima.

Također, specijalnu pažnju skrenula je na znakove koji bi trebali ukazati na ozbiljan problem.

Bez obzira što je većina bolova u leđima bezopasna, no kad uz njih počneš primjećivati i druge stvari kao naprimjer: bolovi se pojavljuju noću konstantno bez obzira na položaj spavanja koji imate,  gubitak kontrole nad mjehurom, uz bol se javlja i strašna jutarnja ukočenost koja traje više od pola sata itd, trebala bi posjetiti doktora.

"Bukvalno od teorije do prakse!” 

Također smo saznali kako pravilno uraditi vježbe koje sa jedne strane ublažavaju bol u leđima, a sa druge strane ojačavaju leđne mišiće i rade se kao prevencija na bol. 

Naša prof. Hajduk Amra prezentovala je kao direktor programa “ZDRAVA LEĐA”, kako je ovaj trening koncipiran i sve benefite koje nosi sa sobom redovna posjećenost ovog vrlo efikasnog treninga. 

Predivna atmosfera i umirujući pokreti novog program na svom prvom izdanju sve nas je očaralo.

Nije normalno imati bolove u leđima i ukoliko se ne učini ništa po tom pitanju može se jedino pogoršati situacija, toliko, da se trebaš obratiti doktoru i piti lijekove.

Odluka kako želiš da pristupiš prema tome je tvoja i ovaj edukativni događaj fokusirao se upravo na znanje. Šta god odlučiš, ili ne odlučiš, zahtijeva da budeš svjesna u čemu je problem i šta se može desiti ukoliko ne preuzmeš nešto da radiš po tom pitanju. 

Nada nije rješenje i zavući glavu pod pijesak nije najbolja strategija za tvoju budućnost.


Tokom događaja postavljena su dva vrlo interesantna pitanja zbog kojih se svaka žena često zapita:

Kako mogu uticati visoke potpetice?

Cipele sa visokom petom izbacuju kukove i kralježnicu iz uspravnog položaja prema naprijed što pojačava pritisak na koljena te na mišiće i tetive zdjelice te donji dio leđa. Što se mišići više naprežu, to je rizik od povreda veći.

Osim visokih peta, za leđa je pogubna i sasvim ravna obuća poput sandala i japanki, jer obično ne pružaju dovoljno potpore stopalu.  

Duže nošenje japanki/baletanki može dovesti do bolova u leđima, koljenu i stopalu. Zbog toga je najbolje svakodnevno mijenjati obuću različite visine pete – no izbjegavaj sasvim visoke pete.

Kakav treba da bude idealan jastuk?

Jastuk ne treba biti ni previše visok, ni previše nizak, da bi naša leđa bila u ravni sa glavom, odnosno da nisu iskrivljena. 

Trik za ublažavanje bolova u leđima je da tijelo bude u položaju koji prati prirodnu krivinu kičme. 

Najbolje što možeš da uradiš je da ležiš na leđima ili na boku sa jastukom postavljenim na "strateškom" mjestu, tako da umanji pritisak na lumbalni dio kičme. Ako ležiš na leđima, jastuk postavi ispod koljena, a ako ležiš na boku, stavi ga ispred sebe, tako da jedno koljeno možeš da osloniš na njega ili između koljena. 

To bi trebalo da pomogne. 

Nakon događaja i urađenih vježbi rekle ste nam: 

“Jako mi se sviđa ovaj program vježbanja, ovo je moj najbolji trening za leđa ikad!”

“Bilo mi je baš interesanto, nisam znala da nošenje štikli može stvoriti toliki problem za leđa.“

„Drago mi je bilo naučiti ove vježbe za leđa jer ih možemo izvoditi i kod kuće.“ 


Na kraju želimo da ti se zahvalimo za druženje i predivan sat u kojem si odvojila vrijeme za sebe i saznala dosta korisnih i praktičnih strategija koje će ti učiniti da odmah budeš svjesna nelagode vezane za leđa i kako pristupiti prema tome.  

A za sve koje su željele, ali nisu uspjele doći čekamo vas u redovnim terminima „Zdrava Leđa“ kako bi osjetila na svojoj koži benefite ovog fantastičnog kursa.

U prilogu je fotogalerija. 

Uživajte!


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost