×
Novosti
ZAŠTO ŽELIŠ DA PREKINEŠ BAŠ SADA? ZNAŠ DA JE DOBRO KAD SE ZNOJIŠ?

Ljeto i odmah pomisliš da prekineš sa treningom, zašto?

Znaš li da je znojenje dobro za tebe? Da će te sauna, trčanje ili toplo kupanje sedmično učiniti manje bolesnom, da su njega za ljepotu tvog lica i opuštanje uma?

Transpiracija je najprirodnija njega za dobrobit i ljepotu.

I bez dodatnih troškova.

Često se ne razmišlja o tome, ali koža, sa svojih tri miliona znojnih žljezda, najveći je organ za prečišćavanje organizama.

Bez znojenja bili bismo opijeni supstancama koje naše tijelo bori se da eliminiše. 

U cirkulaciji ima mnogo zagađivača: 

  • amonijak 
  • mokraćna kiselina
  • mlječna kiselina
  • urea

Svi ostatci raznih fizioloških procesa koje jetra i bubrezi sami ne mogu da protjeraju, objašnjavaju stručnjaci.

Zdravstveni benefit

Da ne spominjemo toksine koje apsorbujemo kada udišemo vazduh zagađen metalima kao što su olovo ili živa, ili jedemo hranu punu hemijskih konzervansa ili pesticida.

Svakako nije slučajnost da, kada u našem tijelu preovladava kiselinski pH, osjećamo se umornijim, imamo problema sa varenjem, lakše smo žrtve bolova u zglobovima i zadržavamo više tečnosti.

Ali zahvaljujući dobrom znojenju, možemo eliminisati kiselinski otpad i ovi simptomi nestaju.

Dok se znojimo (bavimo se sportom, ali i u sauni), u tijelu se događaju mnoge promjene: 

brzina disanja se povećava

 radi jače

 se poboljšava 

 ubrzava 

Tijelo se zagrijava i, kao groznica, proizvodi više bijelih krvnih zrnaca, stražara imunološkog sistema.

Znojenje pomaže u oslobađanju napetosti: toplota uzrokuje vazodilataciju, što je povećanje promjera krvnih žila, što dovodi do stanja psihofizičke relaksacije. Upravo suprotno od onoga što se dešava u stresnim uslovima, kada se krvni sudovi skupljaju i smanjuju.

Idealno za znojenje je hodanje dva-tri puta sedmično, 40 minuta. Ali ako trčanje nije tvoj sport, možeš probati Jogu, koja uz ovu temperaturu pomaže da se pregrije tijelo i puno se znoji. U isto vrijeme lakše je izvršiti pozicije, jer su mišići i zglobovi labaviji zbog vrućine.

Međutim, dobro je zapamtiti da sve one koji se znoje baveći se sportom moraju piti vodu nakon, ali ne tokom fizičke aktivnosti.

Kontinuirana rehidracija je kontraproduktivna: tijelo ima prirodni mehanizam za vraćanje tekućina, tako da ih, kada je to potrebno, tijelo zadržava, inače ih izbacuje. Međutim, ako pijuckate vodu, rizikujete slanje ovog sistema u tailspin(tiltu), tako da se voda eliminiše kada vam je možda potrebna.

Znojenje je dobro za kožu

Znoj je njega za ljepotu kože, prije svega zato što se toplina sebumom rastvara i bježi iz žlijezda lojnica, koje se zatim prazne i čiste, onda, vlažnost koja je na površini kože pogoduje odvajanju mrtvih stanica, oslobađajući donji sloj kože, mlađi i hidriraniji.

Sve to da kažemo da je znojenje dobro, i da je dio većine fizičkih aktivnosti, ali to nije kontraindikacija, nego benefit, a iznad smo objasnili zašto, sada svakako pokušaj da prilagodiš intenzitet tvog treninga, da ga možda premjestiš u manje vrućim satima na otvorenom, ali nemoj sada odustati jer je znojenje dobro i vježbati kad je toplo daje ti sve gore navedene pogodnosti.

Ukoliko si željela da počneš sada nemoj da te vrućina spriječava i učini sada svoj prvi korak. 

Klikni na link ispod i zakaži svoju besplatnu konsultaciju.

 


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost