×
Novosti
NAUKA DOKAZUJE ZAŠTO NE SMIJEŠ ODUSTATI OD SKLEKOVA

Ne možeš uraditi sklekove na vrhovima prstiju? Nova istraživanja ističu zašto ne smiješ odustati od sklekova.

Za mnoge od nas sklekovi javljaju osjećaj straha što nije iznenađujuće jer su sklekovi dugo bili povezani sa psihičkim zastrašivanjem ili sa fizičkim kažnjavanjem zbog nepravde.  

Međutim, uprkos njihovoj ponekad podsticajnoj prošlosti, sklekovi su osigurali svoje mjesto kao vježba, a sada ih obožavaju fitness instruktori širom svijeta.

Lakše je raditi sklekove u varijanti na koljenima, ali ne dolazi uvijek do istog efekta. U stvari, ovi modifikovani sklekovi se označavaju kao neefikasna vježbu koja vas neće ojačati.

Nova studija objavljena u časopisu Primijenjena biomehanika objašnjava sukob, pokazujući da su i varijacije  sklekova na prstima i koljenima  od različitog uticaja. 

Rezultati su veoma ohrabrujući, objašnjava Jinger Gottschall, vanredni profesor na Univerzitetu Penn State i vodeći istraživač studije. "Pokazali smo  da je ukupan odnos aktivacije mišića u gornjem dijelu tijela kada radite sklekove na koljenima ili prstima ustvari isti." 

Zašto su sklekovi tako dobri?

Sklekovi su mnogo više od vježbe za gornji dio tijela.  Sa sklekovima  radi prsa, ramena i triceps dok jačaju mišiće stomaka. Na vrhu poboljšane definicije gornjeg dijela tijela, sklekovi grade mišićnu izdržljivost i stvaraju povoljnu mišićnu masu koja poboljšava ukupnu fitnes spremnost i zdravlje.

Kada se uporede sa postiskom na klupi, još jednom popularnom vježbom za  prsa sklekovi  pružaju efikasniji funkcionalni trening. Učesnici studije Penn State-a su generirali 50 posto više aktivacije u abdominalu tokom izvođenja sklekova u poređenju sa ponavljanjem na potiskom na klupi  sa paralelnom težinom.

Nema dileme da su najbolji sklekovi na nožnim prstima jer oni angažuju veću količinu mišića gornjeg dijela tijela i stomaka i time zahtjevaju aktivaciju cijelog tijela. 

Najbolja tehnika za pravilan sklek

To pokazuje da su sklekovi na koljenima iznenađujuće vrijedna alternativa ako ne možeš uraditi sklekove na prstima uz odgovarajuću tehniku. "Dakle, da li radiš sklekove na prstima ili se držite koljena, sklekovi su vježba koju moraš voljeti. 

Kako napredovati od sklekova na koljenima, do sklekova na nožnim prstima?

Međutim, sklekovi na prstima mogu biti priličan izazov, a mnogi ljudi, posebno stariji ili pojedinci koji su novi u vježbanju, ne mogu bezbjedno da urade vježbu sklekovi na prstima.  Prečesto kukovi i vrat nisu pravilno usklađeni i stoga rizik od povreda prevazilazi benefite ove vježbe. 

"Kada se ljudi bore da se spuste prema tlu u skleku na nožnim prstima, ne bi trebalo da odustanu od ove vježbe  ili da se osjećaju obeshrabreni, kaže Gottschall. "Sada možemo biti sigurni da su sklekovi  na koljenima efikasna modifikacija.

Dobra vijest je da ako uradiš dovoljno sklekova na koljenima, uskoro ćeš raditi i sklekove na nožnim prstima. Gottschall objašnjava da, s obzirom na to da je aktivacija mišića kod koljena i prstiju ista, ako redovno radiš sklekove na koljenima, ojačati ćeš dovoljno da radiš sklekove na prstima

Bryce Hastings, šef istraživačkog i tehniči savjetnik kompanije Les Mills, saglasan  je sa Gutschallovim savjetima, rekavši kada si sigurna da možeš uraditi pravilnih 16 sklekova sa koljena onda si spremna da probaš sklekove na prstima. 

"Ako se osjećaš sigurno dok radiš 16 sklekova na koljenima, možeš pokušati sklekove na prstima i vidjeti kako se osjećaš.  

Ako je potrebno, možeš se vratiti  sklekovima na koljenima sve dok postepeno ne povećaš snagu kako bi mogla uraditi više sklekova na prstima nego na  koljenima ", kaže on.

Jednom kada si savladala sklekove na prstima, samo nebo je granica. Svjetski Ginesov rekord za najviše urađenih  sklekova u sat vremna drži David Escojido, koji je za 60 minuta napravio 2.298 sklekova. Čarls Servizio drži sadašnji svjetski rekord za najviše sklekova urađenih u 24 sata. Za samo 21 sat i 6 minuta uradio je  46.001 sklekova.

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost