×
Novosti
NIKADA NIJE KASNO ZA VJEŽBU
Lifestyle Club

Starenje je proces koji se ne može zaustaviti, vremenom ograničavaju većinu tjelesnih funkcija. Nedostatak kretanja, učestalo sjedenje, ležanje, neovisno od životne dobi svakako imaju nepovoljne učinke na organizam. Tada nastaje posljedica prekomjerne tjelesne težine. 

Šta za naše srce znači redovna rekreacija?

Građa i funkcija srca kod starijih osoba koje su sportaši i onih koji se ne bave rekreacijom te se njihov način života može opisati kao sjedilački, je pokazala da u starijih sportaša srce je kao u tridesetgodišnjaka. 

Istraživane karakteristike srca su bile veličina i elastičnost srca, budući da je u starih osoba srce malo i kruto (ateroskleroza) te se slabo prilagođava naporima.

Provedeno je istraživanje na šezedetak starijih osoba (45-61 god) od kojih je polovina sudjelovala 4-5 puta sedmično (trajanje 150-180 min/sedmično) u organiziranim tjelesnim aktivnostima (srednje opterećenje, aerobne vježbe) ili su radili jogu kroz 2 godine. 

Ispitanici koji su aktivno vježbali su postigli značajno poboljšanje aerobnog kapaciteta i elastičnosti građe srca, dok u onih koji su se bavili jogom nije bilo promjena. 

Učinkovitost srčanog rada je također bio bolji (stezanje srca i pumpanje krvi u organizam), a frekvencija rada srca niža (manje umaranje srčanog mišića pri radu).

Da li je potrebno vježbati? I zašto da budemo ustrajni u vježbanju?

Stručnjaci ove pozitivne promjene u ispitanika koji su aktivno vježbali upoređuju s kvalitetama atletskog srca. Za održavanje dobrih ishoda za zdravlje je potrebno nastaviti i ustrajati u vježbanju. 

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Circulation ove godine.

Howden EJ, Sarma S, Lawley JS, et al. Reversing the cardiac effects of sedentary aging in middle age, a randomized controlled trial: implications for heart failure prevention. Circulation. Published online January 8, 2018 Article

Rekreacija i redovna vježba su važni za zdravlje i to se odnosi na sve, mlade i one manje mlade, žene i muškarce. 

Ukoliko imate više od 50 godina i niste se bavili tjelesnom aktivnošču, toplo preporučujemo 50+ kurs. 

50+ je kurs usmjeren za starije osobe po sadržaju i intenzitetu. 

U skupinama rekreativaca koje su slične po dobnom rasponu, a također i po mogućnostima izvedbe programa i postizanja ciljeva odgovarajućih dobi, postiže se dobra radna atmosfera i saradnja polaznika i instruktora. Ovakav pristup rekreaciji omogućuje popularizaciju sporta i rekreacije za cijeli život, kvalitetu života i dobar primjer mladima.



 
Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost