×
Novosti
KAKO SPRIJEČITI BOL U KOLJENIMA NA ČASOVIMA ZUMBE
Lifestyle Club

Zumba je odličan način  da sagorite kalorije i da se zabavite. Vježbači koji su novi na Zumba treningu  ponekad osjete bol u koljenima. Ako vas bole koljena nakon treninga Zumbe, imamo par savjeta za vas

Rotacija koljena

Bol koju osjećate u koljenu na treningu dolazi zbog rotacije koljena. Rotacija koljena se javlja kada koljena idu u različitim smjerovima od onog kojeg pokazuju vrhovi prstiju na stopalu. To je pokret  koji uzrokuje veliku bol. Vaše tetive se bore da drže koljeno čvrsto na mjestu i sva ta borba prouzrokuje bol u koljenima. Ako niste pažljivi, može se pretvoriti u hroničnu bol koljena.


Šta uraditi da se spriječi?

Iako ne postoji pravilo o tome koja se obuća treba nositi na Zumba treningu , patike za trčanje mogu vam uzrokovati bolove u koljenu. Cipele koje su specifične za Zumbu, ili ples, bolje su za nositi zbog potplata. 

Patike za trčanje napravljene su kako bi se čvrsto uhvatile za tlo i predstavljaju veliku potporu stalnom pomicanju naprijed.  Ali, u Zumbi se krećete u različitim smjerovima pri različitim brzinama. Ako vam patika ne dopušta da se krećete neometano, koljena vas mogu počet boljeti. 

Ako ne želite da kupite prave cipele za ples, u obzir se mogu uzeti i navlake za tene.  Navlake za  tene , izrađene su posebno za kretanje,  kako bi tene "pretvorilo" u bolje plesne cipele.

Druga opcija

Dođite na čas Zumbe ranije, tako da možete da zauzmete mjesto ispred ogledala. Gledajte sebe dok plešete kako biste vidjeli da li griješite. Obratite pažnju na  koljena kako biste vidjeli koje poteze izvodite nepravilno. 

Možda je malo zastrašujuće da budete naprijed, ali će vam mnogo biti od pomoći.




Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost