×
Novosti
ŽELITE LI DOBITI NAJBOLJE REZULTATE OD URAĐENOG TRENINGA? NEKA VAM OVIH OVIH SEDAM SAVJETA BUDE NA UMU
Lifestyle Club

Dr. Jinger Gottschall je profesorica na Univerzitetu, vlasnik studija, instruktorica Les Mills i bivši triatlonac koja je svoju karijeru posvetila akademskom istraživanju fitnesa. Sa nama će da podijeli neke svoje omiljene fitness činjenice - ističući upravo ono što je potrebno da bi se zaista oblikovali i učinkovit režim treninga.

#1 ODABERITE PRAVU MOTIVACIJU

Ako ste prvenstveno motivirani vanjskim ciljevima (kako izgledate), teško je održavati dobre navike vježbanja tokom vremena. Imate veće šanse da promijenite životni stil ako razmišljate o tome koji su to interni faktori koji vas motivišu. Kao npr da smanjite holesterol, poboljšanje sastava tijela, povečanje energije, produktivnost i sreća. 

Izaberite interne motivatore poput ovih i pridržavanje  treninga će biti puno lakše. Napiši svoje ciljeve. A ako želite, podijelite ih. Dijeljenje ciljeva s drugim istomišljenicima koji pšružaju podršku  dokazano je da povećava vaše šanse za uspjeh. 

#2 PROGRESIVNI TRENING JE NAJBOLJA OPKLADA

Ako ste novi u vježbanju ili niste  redovno vježbali više od šest mjeseci, studije pokazuju da je spor, progresivni plan treninga  najbolji način za izgradnju navike i sprečavanje izgaranja. Pokušajte ne raditi više nego što plan navodi – previse trenirajući  povećavate rizik od povreda, a da ne spominjemo frustracije i vjerojatnost odustajanja.
 

#3 REDOVAN TRENING POKAŽE REZULTATE

Najbolji rezultati dolaze kada pratite sedmični  režim koji sadrži kombinaciju kardio treninga, treninga snage i fleksibilnosti. To je dokazano istraživanjem koje je uključilo 25 neaktivnih, zdravih odraslih osoba koje su završile plan obuke koji sadrži kombinaciju LES MILLS ™ vježbi. 
 
Nakon 30 sedmica vježbanja vidljivo je povećanje sitnog tkiva (+5 posto), smanjenje tjelesne mase (-4 posto) i LDL holesterola (-6 posto). I njihova kardiovaskularna kondicija je porasla za 50 posto. Zahvaljujući ovim  rezultatima možemo sada pouzdano savjetovati da će raznovrstan trening  značajno poboljšati vaše šanse za dužim životom, i zdravijim životom. 

#4 ODABERITE   TRENING SA DOSTA PONAVLJANJA,  TRENING SNAGE

Nemojte bježati od tegova. Trening sa malo opterećenja, trening snage  sa dosta ponavljanja ponavljanja može izgraditi snažan, čisti  mišić i učiniti nevjerojatne stvari za vaš fitess cilj. Studije su proučavali 20 neaktivnih, zdravih odraslih osoba nakon režima s tri RPM ™ biciklistička treninga i tri BODYPUMP ™ treninga snage sedmično. Nakon 24 sedmice ne samo da je kardiovaskularna kondicija značajno porasla, ali i gustoća kostiju u rukama, nogama, zdjelici i lumbalnoj kralježnici bila je statistički veća
 

#5 MALE TEŽINE TROŠE KALORIJE

Trening sa malim težinama i dosta ponavljanjem može povećati potrošnju kalorija. Studije pokazuju da je velika količina potrošnje energije tokom treninga  BODYPUMP-a, koristeći brže ponavljanja s lakšim tegovima, 29 posto veća nego u istom trajanju sporijih ponavljanja sa težim tegovima.  
 

#6 Dodajte treninge visokog intenziteta

Ako već trenirate tri do pet treninga sedmično, razmislite o trening intenzivnog intervala. Uz dodavanje samo dva 30-minutna HIIT treninga sedmično, možete vidjeti kako vaše zdravlje, kondicija i snaga naprijeduju. U istraživanju od 84 zdrave odrasle osobe trebalo je samo šest sedmica dva puta sedmično  LES MILLS CXWORX vježbe da pokažu  smanjenje tjelesne masti (-2 posto), smanjenje triglicerida (-16 posto), povećanje kardiovaskularnih fitness (+6 posto) i poboljšana snaga leđa (+21 posto).

 
#7 NEMOJTE ZABORAVITI STOMAK

Obični trbušnjaci  neće vam dati rezultate koje zaslužujete. Trbušnjaci  koji zahtijevaju korištenje  ramena i kukova proizvode veću aktivaciju mišića u trbušnim mišićima od vježbi kao što su klasični crunch trbušnjaici.
 
Istraživanja pokazuju da uključivanjem vježbi za trbušnjake u svoj trening mogu poboljšati izdržljivost, poboljšati stabilnost i smanjiti ozljede.

preuzeto sa www.lesmills.com 


 
Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost