×
Novosti
SAGORITE MASNE NASLAGE JUTARNJIM VJEŽBANJEM
Lifestyle Club

Jutarnje vježbe uz BODYTONE ili BODYPUMP trening sa opterećenjem, tri puta sedmično, ubrzava metabolizam i sagorijeva kalorije i nakon treninga.

Jutarnji trening LesMills TONE ili BODYPUMP koji traje 30 do 60, minuta povećava dotok kisika, koji je organizmu potreban za razlaganje masti. Što je više kisika, to će biti manje masnih naslaga, kažu stručnjaci.

Povećanje mišićne mase na račun masnog tkiva težak je zadatak. Najbolje je intenzivno trenirati ujutro na gotovo prazan želudac, jesti zdrave obroke svaka tri do četiri sata i jesti namirnice niskog glikemijskog indeksa, kao i odgovarajuće količine bjelančevina, navodi molekularna biotehnologinja Biljana Sipić.

Jutarnje vježbanje ubrzava rad srca i metabolizma, a treniranje natašte održava jedak nivo insulina u krvi, što omogućava brže topljenje masti. Tako se kalorije troše na početku dana, nakon čega se stvara nova doza energije i svježine. Što se više približavate vitkosti, potkožno masno tkivo se teže skida. Razlog je odbrambeni mehanizam organizma, koji je programiran da čuva energiju.
 
Zato se nakupljanje sala sprječava ubrzavanjem metabolizma. Poželjno je vježbati BODYPUMP, bar tri puta sedmično “velika opterećenja sagorijevaju kalorije i doprinose aktivaciji metabolizma čak do 36 sati nakon treninga”
 

Mijenjajte ritmove u vježbama

Nemojte zanemariti aerobne treninge i posvetite se intervalnim treninzima. Tokom takvih treninga izmjenjuju se kratki periodi intenzivnog vježbanja, poslije kojih slijedi manje intenzivno vježbanje ili odmor. Na primjer: Na BODYATTACK treningu 5 minuta trčanja, izmjenjujte sa 5 minuta hodanja. Veći napredak možete postići uz samo 15 minuta intervalnog treninga (tri puta sedmično) nego sat vremena trčeći na traci za trčanje. 

Zato je intervalni pristup dobar izbor za smanjenje masnog tkiva.

Motivacija je osnovna  

Istraživanja pokazuju kako se masno tkivo troši tri puta više intervalnim treningom, nego trčanje umjereno teškim tempom. Promjene ritma, imaju dugotrajan efekat i sličan je onom kod vježbanja sa tegovima, nakon kojeg tijelo troši kalorije i satima nakon.  Svi ovi načini neće bas mnogo vrijediti, ako nema motivacije za vježbanje. 
 

Mijenjanje ritmova u vježbanju ubrzava metabolizam 

Dobro je raditi dvije vježbe naizmjenično. Npr. vježbe za leđa i stomak na treningu CXWORX-a. Izmjenjivanjem serija jedna grupa mišića se odmara dok druga radi i obratno. Ako se radi jedna te ista vrsta treninga, usporava se napredak jer se tijelo navikne. Zato je bitno kombinovati razne tehnike vježbanja.
 
 
 
 
Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost