×
Novosti
KOJU HRANU TREBAMO ODABRATI ZA VEČERU
Lifestyle Club

Izreka kaže „ Doručkuj ko car, ručaj ko kralj, a večeraj kao siromah“. Kao što stara mudra izreka kaže, naš obrok treba biti što jedostavniji i skromniji kako ne bi opterećivao želudac pred spavanje.

Nakon jela, sva krv odlazi u želudac, pritisak opada, osjećamo se umorno i sve tjelesne funkcije su usmjerene kako bi preradile hranu. Ukoliko je ta hrana bila ljuta, masna ili pretjerano slatka, naš se organizam više i duže muči da obradi hranu. Tada dolazi do probavnih smetnji, žgaravice, nadutosti, težine u želucu – osjećaj mučnine, nespavanja, uzimanje sode bikarbone i pomisli da više nećemo jesti nikada previše prije spavanja.

Poslovicu ne treba shvatiti previše doslovno i ne jesti ništa. Tada, ne bi mogli zaspati zbog gladi ili ako bi zaspali, probudili biste se i pravac frižider i jeli sve što vam se nađe pod rukom.

Šalu na stranu, večera je nezaobilazan obrok koji hrani naš organizam dok spava, pomazući mu da raste, regenerira se, stvara nove stanice, zato obrok treba da je lagan, bogat vodom  i proteinima.

U koje vrijeme da večeramo navečer?

Postoji nekoliko raširenih mišljenja koliko je vremena potrebno prije odlaska na spavanje je najbolje večerati, jedno na dva tri sata prije spavanja. Večera treba da je dovoljna kako ne biste osjetili glad kada legnete u krevet: dakle, ne odričite se večere u svrhu mršanja. 

Koje namirnice odabrati?

Donosimo vam nekoliko prijedloga šta večerati bilo da želite smanjiti masne naslage, udebljati se ili  ostati kakvi jeste, ali ugodnije spavati i buditi se odmorniji.

Ukoliko želite dobiti mišićnu masu i dobiti kilažu, važno je da  unosite proteine. Proteini iz povrća su iste biološke vrijednosti, te ih se preporučuje konzumirati putem jaja, ribe, sirutke piletine i teletine, graha graška i pšenice. Ove sve namirnice treba uskladiti sa vremenom koje je potrebno da se prerade kako ne biste imali težinu u želucu u toku noći.

Kombinacije ovih namirnica mogu biti idealna večera, u koje dodamo i povrće kao prilog.  Nije nužno bježati ni od crvenog mesa ako je ono pripremljeno na roštilju, jer se na taj način gube masnoće iz mesa. 


Jelovnik za dobivanje i održavanje mišićne mase:

Jelovnik br. 1:

150 g pilećih (ili purećih) prsa (Ima manje kalorija od pilećih bataka, a odličan je izvor proteina)

150 g posnog, niskokaloričnog sira

Grašak s maslinovim uljem, zelena salata


Jelovnik br. 2:

200 g plave ribe - bogata je omega 3 masnim kiselinama; tuna, inćuni, losos

Salata od paradajza, maslina i bjelanjka jajeta

 

Jelovnik br. 3: 

Proteinski shake (mliječno-jajčani) 40 g sa mlijekom - osigurava opskrbu sporo razgradivim, visokokvalitetnim proteinom.


Prijedlozi za mršanje

Za postizanje željene težine mršavljenjem najvažnije je da trošimo više kalorija nego što ih unesemo, da konzumiramo namirnice bogate proteinima i složene ugljikohidrate kojima treba više vremena da se razlože, a ujedno su bogati dijetalnim vlaknima.

Grickalice zamijenite svježim voćem i povrćem, povrće kuhajte na pari, jedite bijelo meso peradi i pijte puno vode umjesto sokova koji su najčešće prepuni šećerom.

Izračunajte broj kalorija koji vam je dnevno potreban s obzirom na sve aktivnosti kojima se bavite, proučite kalorijske tablice na našim stranicama i uskladite kalorijske vrijednosti dnevnih obroka.

Donosimo vam nekoliko prijedloga za gubljenje masnih naslaga:

Jelovnik br. 1:

Salata od posnog sira (150g) , krastavaca i rajčice

Jelovnik br. 2:

Mrkva, brokula i cvjetača kuhane na pari začinjene s par kapi maslinovog ulja

150 g file oslića kuhan na lešo, začinjen s par kapi limunovog soka

Jelovnik br. 3:

150 g purećih prsa pečenih na roštilju

Zelena salata


Osim što valja izbjegavati šećer i sol za večeru, izbjegavajte i određene namirnice kao što su jaja, gljive, određene vrste školjki koje mogu teže pasti na želudac ako se jedu navečer.

Moramo biti svjesni da moramo uvesti fizičku aktivnost ako želimo povećati kilažu jer nema koristi od povećanog unosa proteina ako ih mišići ne koriste. Porastom mišićne mase povećava se težina, a i metabolizam brže radi pa se hrana brže prerađuje kad dospije u želudac.

Nema potrebe ni da bježite od masti jer su neophodne za rad organizma: preusmjerite se na one "dobre" suncokretovo, sojino, kukuruzno i maslinovo ulje. Želite li smršati, a izgraditi mišićnu masu pospješite unos proteina, ali smanjite šećere i brojite kalorije.

Najvažnije od svega i u svakoj dijeti je uživati u hrani koju jedemo, njezinim mirisima i okusima te jesti polako kako bi naš mozak stigao primiti poruku kada je sit i kada je vrijeme da stanemo.


 

 
Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost