×
Novosti
ZAŠTO I KOME SU POTREBNI PROTEINI?
Hrana koju jedemo sastoji se od tri makronutrijenta – proteina, ugljikohidrata i masti, a svaki od njih ima važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju organizma.

Stoga, kako bi se održalo zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma, sva tri makronutrijenta moraju biti pravilno zastupljena u prehrani.

Omjer makronutrijenta koji se unose, pak, ovisi o nizu faktora, od godina, spola i genetskih faktora, do specifičnih ciljeva i razine aktivnosti pojedinca. Nažalost, zbog užurbanog načina života, često je slučaj da u prehrani nedostaje proteina, a njihova je funkcija iznimno bitna.

Proteini doprinose održavanju normalnih kostiju te rastu i održavanju mišićne mase, a prema preporukama nutricionista proteini bi trebali biti zastupljeni u svakom obroku.

Kome trebaju proteini?

Kako je rečeno ranije, proteini su (uz masti i ugljikohidrate) makronutrijenti koji su potrebni za optimalno funkcioniranje organizma i potrebni su svim osobama.

Aktivni pojedinci i profesionalni sportaši imaju veće potrebe za pojačanim unosom proteina zbog mišićnih napora kojima su hronično izloženi pa im veći proteinski unos osigurava oporavak nakon tjelesne aktivnosti i spremnost za sljedeću aktivnost uz smanjen rizik od povrede.

Kako se tjelesna aktivnost preporučuje svima, zbog niza prednosti koje ima na zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko, tako je i unos proteina bitno povećati i prilagoditi s početkom bavljenja nekom fizičkom aktivnošću.

Koliko proteina je potrebno?

Potrebe za proteinima razlikuju se od osobe do osobe, a značajno ovise i o količini aktivnosti koju osoba u danu obavlja. Također, unos proteina se određuje i prema specifičnim ciljevima, pa osoba koja treningom želi povećati mišićnu masu ima i veći unos proteina od osobe koja želi održati postojeću mišićnu masu.

Raspon unosa proteina ide od 0,8 g/kg tjelesne mase pa čak do 3 g/kg tjelesne mase, što je slučaj kod profesionalnih sportaša koji žele značajan mišićni porast, a i pritom imaju jako velike dnevne kalorijske potrebe.

Preporuka je unos proteina rasporediti na više obroka u danu, kako bi tijelo moglo iskoristiti maksimalne količine ovog važnog nutrijenta pa je stoga optimalan unos proteina u svakom obroku te postojanje 3-5 obroka (3 glavna i 2 međuobroka) u danu.

Gdje nalazimo proteine?

Proteine možemo podijeliti na one biljnog i životinjskog porijekla. Među proteine životinjskog porijekla ubrajamo meso, ribu, morske plodove, jaja i mliječne proizvode. Proteine biljnog porijekla nalazimo u mahunarkama, žitaricama, sjemenkama i orašastim plodovima te u nekim algama.

Kako bi se unijelo sve važne aminokiseline koje nalazimo u pojedinim proteinima, preporučljivo je u prehranu imati uključeno više različitih izvora proteina, različitog porijekla.  

Stoga, u pripremi svog sljedećeg obroka svakako isplanirajte uvrstiti i neki izvor proteina jer redovan unos proteina je preduslov zdravlja i izostanka bolesti.

 Šta su suplementi?



Suplementi su namirnice koje unosimo u naše tijelo, jer ga inače ne može dobiti u dovoljnoj količini prirodnim putem iz svakodnevne hrane. Stoga zahvaljujući tehnologiji, stručnjaci su uspjeli doći do pojedinačne supstance koja nam je potrebna kako bi se tijelo što bolje i brže oporavilo nakon opakog treninga. 

Whey protein

Whey protein je brzo apsorbirajući protein nastao iz miliječne sirutke, koji se koristi nakon treninga kako bi se oporavilo mišićno tkivo. Pijemo ga rastopljenogu vodi kako bi se lakše ušlo u stanice, no ko voli s mlijekom, može i tako. 

Shakeri su najpraktičniji za miksanje proteina i vode nakon treninga.  Kako bi se što bolje iskoristio protein i smanjila mogućnost mišićnog katabolizma nakon jakog treninga (gubitak i razgradnja postojećih mišićnih stanica zbog prekinutog ili oslabljenog protoka aminokiselina u krvotoku) potrebno je proteinski shake popiti što prije, do pola sata nakon treninga.

 

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost