×
Novosti
10 načina za smanjivanje šećera iz vaše upotrebe
LIfestyle Club

Pogledajte ta pića

Većina ljudi bi se zagrcnula na pomisao da guta devet čajnih kašika šećera, nešto umjetnog okusa i gotovo 4dl gazirane vode. Ali to je sadržaj tipičnog pića za koja se tvrdi da sadrže prirodno voće, da ne sadrže konzervanse i da su bogati vitaminima i mineralima, sadrže iste doze šećera kao pića velikih proizvođača zaslađenih pića. Izbacite sva zaslađena pića iz frižidera i riješite se navike za kupovinu istih.

Svježe voće i povrće je uvijek bolje

Zar nije voće prirodno bogato šećerom? Da, ali kada razmislite o alternativama, ima puno manje šećera u cijelom plodu nego što su to razne varijante slatkiša i kolača, kao i navodno zdrave musli čokoladice. Voće je gotova grickalica iz prirode.

Polako i sa sosovima za paste

Mnoge ukusne sosove na bazi paradajza, uključujući i kečap, sadrži šećer. Isplati se pažljivo na etiketi i naći one koji imaju najmanje dodanog  šećera.  Još bolje, napravi svoje. Jednostavno miješajte konzervisani ili svježi paradajz,  svježe bilje i razblažite.

Isto važi i dressing za salate

Uživate u zdravoj salati? Dodajete dressing? Razmislite još jednom.  U supermarketima dressing može imati skriveni šećer  ili je vrijeme da probate napraviti svoj vlastiti, uspete malo Balsamico sirćeta i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Mješajte sa nekoliko svježih biljaka, stavite limunov sok.

Stvorite naviku da koristite prirodni jogurt

Zaustavite se i pogledajte bočicu jogurta. Većina voćnih jogurta se zaslađuje maksimalno. Pređite na prirodni jogurt. Trebate voćni? Dodajte voće.

Zaslužite desert

Oni su gotovo uvijek zašećereni.  Provedite nekoliko trenutaka gledajući etiketu na vašem omiljenom sladoledu - puno šećera! Salata od svježeg  voća je lijepa, prirodna alternativa, ali glavna stvar je umjerenost, pa izbjegavajte deserte sa svakim obrokom.

Gorko je bolje

Čokolada je poslastica koja bi trebala da ostane povremena.  Ako morate uzeti nešto slatko, izaberite tamnu čokoladu. Ona što nije kakao, uglavnom je šećer, pa što tamnije je bolje. I ne zaboravite da podijelite.

Recite prije nego pripreme miješana alkoholna pića

Već spremna miješana pića ili špriceri često imaju iste nivoe šećera kao i bilo koje drugo gazirano piće. Provjerite sadržaj šećera u vašem omiljenom toniku.

Pronađite svoju zamjenu

Postoji čitav svijet okusa u kojima se može uživati, pa otvorite svoju palaču ukusa na mnoge intenzivne, začinjene, gorke, intrigantne i divne ukuse tamo. Plus, dodavanje začina kao što su kurkuma, čili, korijander, kumin ili muškatni orah ne samo da doda ukus, već može imati koristi za zdravlje.

Zapamtite, pazite na skriveni šećer

Postoji desetine različitih imena za šećer koji su navedeni na naljepnicama. Česta imena koja ćete vidjeti su: saharoza, sirup s visokim sadržajem fruktoze, ječam, šećer iz kokosa, dekstroza, maltoza, sirup od riže i koncentrat voća. Nekolicina prehrambenih proizvoda na oznakama ima malo šećera, pa ćete morati potražiti za sebe.

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost