×
Novosti
Živi slatko i bez šećera
Šećer, šećer i šećer

Dobra vijest je da je moguće zadovoljiti želju za slatkim dok se umanjuju rizici prekomjernog unosa šećera. Brzo postajemo svjesni rizika biti predebeo i prvi osumnjičeni je – pogodite - šećer.

Kada stavimo nešto u prirodne jabuke, kruške ili jabuke, tada one nisu zdrave. Odgovor ne leži u maloj saharoznoj molekuli, već u samoj količini saharoze i novijim hemijskim varijantama, koje  se nalaze u okusima.

Ljudi imaju izuzetnu sposobnost da razlikuju slatkoću. Naši jezici su obloženi hiljadama receptora za ukus, i mogu otkriti varijacije između čitavog niza blisko povezanih hemijskih jedinjenja.

Problem sa šećerom leži u njegovoj jeftinoći i dostupnosti. Za prehrambenu industriju ovo znači da je “tajni” sastojak šećer. Bez šećera mnoga hrana, počevši od kifli (labli) za hamburger do kečapa koje svuda stavljamo, imala bi potpuno drugačiji okus. Neka hrana bi čak bila neukusna.  Mantra proizvođača hrane postala je : Ukoliko nije ukusno, dodaj šećer! Ukoliko se ne prodaje dobro, dodaj šećer! Ukoliko  želite da djeca insistiraju na nečemu (nekoj hrani),  dodajte šećer . 

Ukoliko želite potrošače da žude za proizvodom, dodajte šećer!

Kao da šećer nije dovoljno bogat i jeftin već, hemijskim modifikovanjem kukuruznog škroba pedesetih godina stvoren je još slađi ( i jeftiniji) oblik zaslađivača. Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj hemiji i dodanoj fruktozi, ovaj sastojak je slađi i od saharoze. Ovaj sastojak ili zasladjivač  se može naći u svemu, od pasta sosa do hljeba.

Očigledno je da prekomjerno konzumiranje saharoze može naškoditi zdravlju, od hormonalnih poremećaja do oštećenja zuba. Istraživanje ukazuje na skrivene opasnosti fruktoze, koja se u tijelu ponaša različito. U jetri izaziva oksidativno oštećenje koje povećava rizik od dugotrajnog oštećenja jetre ili eventualne ciroze jetre.

Ukidanje šećera iz vaše dijete neće samo eliminisati kalorije, već ćete izbaciti i potencijalno opasno jedinjenje.  

Širom svijeta vrši se pritisak na vladu da se uvede porez na šećer ili da se ograniči oglašavanje, ali iza kulisa, mnoge kompanije koje se bave proizvodnjom hrane rade u tišini (tajnosti) da smanje nivoe (doze)  šećera, a da to ne utiče na promjenu okusa .

U međuvremenu, morat ćete više samostalno otkrivati namirnice i kako eliminisati višak šećera iz svog života.  Malo je naučnih istraživanja koji bi istražili načine za smanjivanje šećera. Možete ići na postepeni plan eliminacije ili da prekinete odmah konzumaciju šećera. 

Kada je u pitanju vaša jutarnja kafa, popiti je  bez šećera najbolji način za promjenu navika.  


Osim toga, biti će potrebne razne strategije. Ali biti ćete iznenađeni koliko je dobro ne dodavati šećer.  Bićete iznenađeni koliko je mnogo bolje bez dodanog šećera.

 

preuzeto: www.lesmills.com 

 

 

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost