Svi žele keramiku u predjelu stomaka, pardon, izražene trbušne mišiće, tzv. `six pack` (engl. paket od 6 pločica). Stoga, evo nekoliko savjeta kako skinuti salo sa stomaka.
Dakle, koja je najbolja strategija za topljenje sala u predjelu stomaka? Određeni broj stručnjaka kaže da velika većina nas (99%) u toku dijete želi da izgubi kilograme u abdominalnoj regiji, jer su visceralne masti (masti koje se nalaze do organa, duboko ispod površine tijela) metabolički aktivnije i lakše za topljenje od potkožnog, površinskog sala. Naročito ukoliko imate dosta masnih naslaga.
Studija Američkog Žurnala Kliničke Ishrane je pokazala da su dijete/načini ishrane koje uključuju namirnice sa cijelim zrnom pšenice, efikasni kada se radi o smanjivanju masnih naslaga. Ishrana bogata ovim namirnicama, sa smanjenim unosom rafinisanih ugljenih hidrata, mijenja način reagovanja šećera i insulina u krvi i čini da se masne rezerve bolje raspoređuju.
U daljem tekstu vam možemo preporučiti određeni način ishrane, kao primjer, kako biste krenuli u borbu sa masnim naslagama na stomaku. Zasniva se na 4 obroka dnevno, koji treba da se unose sa razmacima od 4 sata. Nutritivna vrijednost svakog obroka treba iznositi oko 400 kalorija.
Ponavljamo- od suštinskog je značaja da razmaci između obroka budu 4 sata! Time što ćete svesti dnevni kalorijski unos na 1600 kcal, a to će zasigurno voditi ka smanjenju masnih naslaga. Još jedna bitna stavka je da unostite minimum 2l vode dnevno. Od tečnosti još možete piti nezaslađeni biljni čaj.Evo prijedloga dnevnog menija:
DORUČAK: (oko 8 ujutru) 200g žitarica bez šećera i 100g ananasa
RUČAK: (oko podne) 100g piletine (nikako pohovane), 100ggljiva sa 1 kašikom ekstra djevičanskog maslinovog ulja i 100g kuhane integralne
riže
UŽINA: (oko 16h) 100g ananasa, čaša niskomasnog mljeka, 100g lješnika,
oraha ili suncokretovog sjemena. Možete i
napraviti miks te gramaže.
VEČERA: (ne kasnije od 20h) 100g
lososa/tunjevine, salata od graha
ili buranije i jedna kašika maslinovog ulja.
Još neke od namirnica koje su dobre za ovaj način ishrane:
Zelena salata– samo 15kcal na
100g, a puna je minerala, vlakana,
kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, i vitamina C i B.
Šparoge– samo 34kcal po porciji (1 šolja=134g), skoro bez
masti (0.16g), bez holesterola, a sadrži vitamine A, C, E i gvožđe.
Špinat– 20kcal na 100g, 1400mg
minerala, 0.4g masti, a pun je vitamina E, B9, C, E, kalijuma, gvožđa i
kalcijuma.
Borovnice– postoje studije koje su dokazale da borovnice
utiču na topljenje masti. Imaju samo 60kcal na 100g, a dosta vitamina C, B1,
B2, B3, B5, B6, kalcijuma i magnezijuma.
Zapamtite, potrebno je i
korisno vježbati ali ne i dovoljno! Morate korigovati ishranu da bi pobjedili masne
naslage na tijelu, naručito u predjelu stomaka!
Preuzeto sa :zdravka.rs