×
Novosti
CXWORX UTIČE NA SMANJENJE STRESA I POBOLJŠANJE KVALITETA ŽIVOTA
Lifestyle club

Studentski život, a naročito život studenata medicine, može da bude veoma stresan. Upravo stres može da se veoma negativno odrazi na njihovo zdravstveno stanje i da ima veoma ozbiljne posljedice – previše umora, depresija, stres, nizak kvalitet života i gojaznost, samo su neki od njih.

Ovo dalje može dovesti do zloupotrebe raznih supstanci, velikog broja raskida veza, čak i samoubistava, a sve ovo može da utiče i na profesionalnost budućeg ljekara, njegov odnos prema radu, u budućnosti odnos s pacijentom, kao i kulturu medicinske profesije.

Za potrebe ovog istraživanja, istraživači su pretpostavili sljedeće:

Ispitanici koji redovno vježbaju smanjuju stres uz povećanje fizičkog, mentalnog i emotivnog kvaliteta života

Ispitanici koji idu na grupne treninge smanjuju stres više nego oni koji vježbaju individualno

METOD KORIŠTEN U ISTRAŽIVANJU

Istraživači su pronašli 69 studenata medicine – grupe poznate po visokom nivou stresa i kako se sami izjašnjavaju, niskom kvalitetu života – i dozvolili im da izaberu dvanaestosedmični program vježbanja. Mogli su da biraju između grupnih treninga, samostalnih treninga ili su mogli da izaberu da ne treniraju uopšte.

Oni koji su išli na grupne treninge, bar jednom sedmično išli su na CXWORX, funkcionalni core trening.

Za istraživanje, oni koji su izabrali da vježbaju sami, mogli su da treniraju onako kako žele, trče ili dižu tegove, ali morali su da treniraju sami ili sa ne više od dva partnera.

Na svake četiri sedmice, ispitanici su popunjavali upitnike o treningu, količini stresa, psihičkom i fizičkom osjećaju i promjenama koje osjećaju.

REZULTATI

Ispitanici koji su išli na CXWORX poboljšali su svoj kvalitet života, što je evidentno po njihovim anketama na kraju svakog mjeseca. Posebna poboljšanja uočena su na poljima: fizičkog osjećaja – skoro 25 posto i emotivnog, 26 posto, kao i 26 posto manje prijavljenog stresa.

U prosjeku, oni koji su vježbali sami, nisu prijavili posebne promjene, osim u psihičkom boljem osjećaju (11 posto), kao ni oni koji su odabrali da ne treniraju.

ZAKLJUČAK -CX WORX ZAISTA DAJE REZULTATE

CXWORX doveo je do poboljšanja i fizičkog i psihičkog osjećaja studenata, što vodi sretnijem i zdravijem životu. Benefiti treninga sa prijateljima i kolegama sa kojima su radili zaista izazovan trening u isto vrijeme ohrabrujući jedni druge, pokazali su se mnogo većim od benefita samostalnog treniranja.

Preuzeto sa:lesmills.com

 Pronađi kurs CXWORX-a RASPORED

 

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost