×
Novosti
DA LI JE OFIRNO IZAĆI RANIJE S TRENINGA? Amina Ramić
Amina Ramić trener BodyAttacka i Zumbe

Vi radite ono što vama odgovara i slušate svoje tijelo koje će slati jasne znakove ukoliko trebate da stanete.

Odgovor je definitivno ne! 

Nikada nije ofirno stati tamo gdje završava tvoja granica izdržljivosti. Sasvim je uredu izaći sa treninga onda kada ti osjetiš da je to danas tvoj maksimum, da se ne osjećaš dobro i da nisi spremna za više. 

Les Mills treninzi osim što nude vježbačima slobodu u odabiru opcija koje žele raditi, također nudi slobodu da napustite trening u svakom trenutku, a da to ne smeta ostalima koji nastavljaju trening dalje. 

Kada smo već kod toga, nema potrebe da razmišljate : “Pogledaj kako on/a lagano radi, a ja ne mogu” , “ Smijat će mi se ako izađem, mislit će da sam slaba”.. 

Vi radite ono što vama odgovara i slušate svoje tijelo koje će slati jasne znakove ukoliko trebate da stanete.

 

 Možda onaj ko trenira do vas ima bolju formu, trenira duplo duže od vas, on može poslužiti vama kao motivacija da radite bolje, ali nikako kao model da i vi morate da radite koliko i on/a.  Kada je riječ konkretno o treningu kojeg ja vodim, Body attacku, svaki put tačno na polovini treninga kažem vježbačima da slobodno mogu napustiti trening ukoliko za tim ima potrebe, jer već pola sata tako intenzivnog treninga nekome će pružiti odličan rezultat. 

Čak, ukoliko vidim da se neko ne osjeća dobro, priđem mu i preporučim da se tu zaustavi. Stvarno smatram da je to sasvim ok.  

Postepeno možete ostajati po jednu pjesmu duže, sve dok ne osjetite da možete izdržati cijeli trening. Tako ćete postepeno prilagođavati intenzitet svom tijelu i polahko ga pripremati da bude spremno za nove izazove. 

Čim ste došli na trening i redovno vježbate to je znak da možete, da želite, a rezultat će biti zagarantovan. Jedino opravdanje koje ne podržavam jeste da vam je danas mrsko trenirati, ali ni tada nije blam napustiti trening. 

Samo cijenite svoje vrijeme, cijenite svoj trud i odricanje. Kada ste već izdvojili vrijeme i došli na trening, onda ga uradite najbolje što znate. 

Tražite sebi motivaciju, razgovarajte sa trenerom i drugim vježbačima, pokušajte svaki put da natjerate sebe da idete korak dalje. Naravno, ukoliko osjetite da možete više. Najslađe je malim koracima doći do cilja. Osvrnete se nazad i vidite dug put truda i rada, ponosni ste jer znate koliko ste uložili vremena, napora i želje da dođete do cilja. 

Tako da, radite polahko, ali sigurno. Svaki put, iz treninga u trening ćete biti bolji, postat ćete snažniji i izdržljiviji, a vaša kondicija će biti na takvom nivou da ćete ostajati duplo duže u fitnessu nego na samom početku. 

Važno je da ste krenuli, da ste aktivni, a sa dobrim treningom i snažnom voljom rezultat nikada neće izostati. 

I ne zaboravite: u životu ništa nije ofirno kada imate opravdanje zašto ste nešto uradili, naročito kada je to u tom trenutku bila najbolja opcija za vas.


Pronađi kurs  RASPORED

 
  
TRENIRAJ BESPLATNO
FREE PASS
 


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost