×
Novosti
Pravilno disanje - Tehnika
Lifestyle Club

Pravilnim disanjem oslobađamo se stresa, poboljšavamo koncentraciju, imuni sistem, smanjuje holesterol u krvi i ublažava depresivna stanja

Pravilno disanje – tehnika koja poboljšava zdravlje

Veza između uma i ritma disanja je odavno ustanovljena. Disanje i krvni pritisak su međusobno povezani. Ujednačenim i usporenim disanjem moguće je da oni koji boluju od hipertenzije regulišu svoj krvni pritisak. 

Istraživanja su pokazala da ako svakog dana odvojite 10 minuta i dišete umjereno, polako i ujednačeno smanjujete rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Oni koji su probali ovu tehniku, nakon dva mjeseca rezultati su doveli do smanjenog krvnog pritiska za 10-15 jedinica. Fizička aktivnost, način ishrane i način na koji dišemo su ključni faktori ako pričamo o zdravom i dugom životu. 

Kada dišemo mi obogaćujemo krv kiseonikom, što znači da plitko disanje nema efekta na organizam jer se ne unosi kiseonik. Snaga daha dovodi do značajnog poboljšanja funkcija nervnog sistema i suzbijanja stresa. Kada ste ljuti, nervozni ili bijesni probajte da dišete umjereno i sami smirite svoje tijelo i otkucaje srca. 

Disanjem možete sve da riješte, pa čak i ubrzane otkucaje srca, vrtoglavicu, svakodnevni stres i glavobolju. Potrebno je da duboko udahnete i svjesno usmjerite pažnju na oslobađanje od nastalih situacija stresa ili bilo koje negativne emocije. 

Kada govorimo o svakodnevnim vježbama disanja, ono utiče na koncentraciju, poboljšanje imunog sistema, smanjuje holesterol u krvi i ublažava depresivna stanja. Redovnim vježbanjem ujednačenog i usporenog disanja možete da utječete preventivno na mnoge bolesti.
 

Kako da naučite da dišete pravilno


Posvetite sebi 10 minuta dnevno, sjedite ili lezite tako da kičma bude u pravilnom položaju, a dijafragma slobodna. Dišite na nos polako i brojite do 5, zadržite dah u istom intervalu od 5 sekundi i onda izdišite na usta ponovo brojeći do 5. 

Ako vam od ove vježbe bude muka, ili osetite vrtoglavicu, onda je to posljedica promijenjenog odnosa kiseonika i ugljen-dioksida. Brzo će proći, ali nastavite da vježbate jer ovaj znak pokazuje da treba da nastavite. 

Organizmu je potreban kiseonik, najviše kada se nalazi u nepredviđenim situacijama ili tokom fizičke aktivnosti.
 

Disanje tokom vježbe je osnovna stvar

Poznato vam je da za pravilno vježbanje disanje predstavlja ključnu stvar. Ako ste aktivni sportista ili redovno posjećujete teretanu, onda ste upoznati koliko fizička aktivnost doprinosi zdravlju. 

Trčanje u prirodi, dizanje tegova u teretani, trbušnjaci ili bilo koja druga vježba zahtijeva pravilno disanje. Ako ne dišete pravilno možete da imate problema za ubrzanim otkucajima srca i vrtoglavicom. 

Naučite da dišete tokom fizičke aktivnosti, ojačajte svoj imuni sistem, naučite da dišete u stresnim situacijama i povećati ćete koncentraciju.

Probajte, djeluje provjereno!

preuzeto sa zdravka.rs 
 
   
 
 


 
Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost