×
Novosti
Tajna kako smršati može da se krije u tvojim kostima uz pomoć treninga BODYPUMP
Mišljenja ste da je kost samo teška stvar koja drži sve vaše mekane djelove zajedno? Razmislite ponovo.

Novo istraživanje pokazuje da jedan od hormona kojeg oslobađaju kosti pomaže u suzbijanju apetita i promovisanju mršanja- što bi moglo biti dobra vijest za ljubitelje vježbanja .

Obično razmišljamo  o kostima kao inertnoj, strukturalnoj podršci, ali naučnici su otkrili da mogu igrati ključnu ulogu kada je u pitanju regulisanje našeg apetita i mogu nam pomoći da  izgubimo težinu.

Naučnici su otkrili da su kostne ćelije lučile hormon lipokalin 2. Zbog svoje hemijske strukture, lipokalin 2 je ranije bio identifikovan kao protein koji  luče masne ćelije. Ovaj hormon se oslobađa nakon jela  i dostigne maksimalni nivo oko sat vremena nakon konzumiranja obroka. 

Naučnici su željeli da znaju da li lipokalin 2 koji je koštani proizvod ima ulogu u regulisanju apetita, pa su uzgajali dvije vrste miševa:

 1. tip čija mastna ćelija ne bi mogla da proizvede lipokalin 2, a 

 2. tip čije kostne ćelije ne mogu proizvoditi lipokalin 2.  

Upoređivali su ove dvije  vrste  sa normalnim "miševima".  Pronađeno je da miševi sa defektnim genom lipokalina 2 u kosti imaju 20 posto više tjelesnih masti i jedu 16%  više hrane nego miševi čija mastne ćelije ne mogu proizvoditi lipokalin 2.

Ovi rezultati ukazuju  da je sam lipokalin 2 koji dolazi iz kostiju odgovoran za promjene apetita i metabolizma.

U svim vrstama miševa, lipokalin 2 je potiskivao apetit, poboljšao ukupni metabolizam i smanjio tjelesnu težinu. Za  ovaj je zaslužan  lipokalinu 2 koji utiče na dijelove mozga koji kontrolišu glad.

ŠTA TO ZNAČI ZA NAS?



Na sreću,ljudske kosti također oslobađaju  lipokalin 2.

Istraživači su testirali nivo hormona kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 koji su povećali nivo insulina i glukoze i uporedili ih sa zdravim pacijentima. 

Rezultati su pokazali da da oni sa višom razinom  lipokalina 2 nakon konzumiranja hrane imaju nižu tjelesne težinu i nivo šećera u krvi. Čini se da lipokalin 2 suzbija apetit slično onom kako to radi tableta za mršanje – ali što je najbolje od svega, prirodno se javlja u našem organizmu.

Naučnici se nadaju da se u budućnosti ovaj hormon može koristiti kao terapija za gojaznost i druge metaboličke poremećaje.

U međuvremenu, ovo je odlična vijest  za one čiji trening pomaže u izgradnji gustine kostiju .

Na kraju krajeva, ako imamo veću masu kostiju, teoretski bi povećali količinu lipokalina 2 koju proizvodimo.

Dakle, koji je najbolja trening za postizanje gustine kostiju?


Dokazano je da trening kao što je BODYPUMP povećava gustinu kostiju i utiče na stres kostiju što dovodi do oslobađanja lipokalina 2.

Trening koji uključuje trčanje također može da izgrađuje gustinu kostiju. Odavno znamo trening otpornosti kao što je BODYPUMP je odličan za poboljšanja našeg kardiovaskularnog sistema i pomaže u rastu mišićnog tkiva. 

Sada imamo dodatnu korist što bi nam trening BODYPUMP-a trebao biti prioritet jer pomaže nam da regulišemo naš metabolizam i da izgubimo težinu.

 Preuzeto sa www.lesmillls.com

Pronađi kurs BODYPUMP RASPORED

  
TRENIRAJ BESPLATNO
FREE PASS
 
 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost