×
Novosti
Nekoliko grešaka na koje trebaš obratiti pažnju ako krećeš sa aktivnijim treniranjem

 1. Dijete preuzete iz časopisa i već gotovi planovi prehrane.

U prvom slučaju radi se o dijetama sa ekstremnim kalorijskim restrikcijama gdje dolazi do naglog gubitka tjelesne težine (ne masti),iz čega slijedi prvenstveno razaranje metabolizma,gubitak mišićne mase,pad imuniteta,konstantni umor,hormonalni disbalans i vrlo mogući gubitak ciklusa, nemogučnost oporavka itd. Svaki organizam je različit i svačije potrebe za nutrijentima su različite,ovise od hiljadu faktora i zato svaki program prehrane treba biti prilagođen svakom ponaosob.

2. Izbjegavanje treninga s tegovima i davanje prednosti kardio treninzima. 



O ovome smo pisali stotinu puta. Kada nas pitaju koji je najbolji topljač masnih naslaga, kažemo mišić, a na pitanje šta je najbolje za skidanje stomaka, kažemo čučanj. Usljed treninga s tegovima i mišićnih kontrakcija dolazi do pucanja mišićnih vlakana i stvaranja novih, naravno uz poštovanje ostalih stavki. Tada dolazi i veća mogućnost potrošnje,"afterburn" efekta, hormonalne stabilnosti i zdravlja. Kod kardio treninga ovoga nema jer nema ni mišićne aktivacije zato što je taj tip treninga baziran na potrošnji. Ženama za bilo kakav pomak u mišičnoj masi treba mnogo više nego muškarcima,zato bojazni od "prenabildanosti" tu nema mjesta. Kardio ima svoju ulogu,ali jednoj početnici sa neznatnim indeksom mišićne mase i nepostojećim metabolizmom donijet će više štete nego koristi.

3. Prevelika konzumacija voća

Ok, voće jeste zdravo jer ima određenu količinu vlakana, minerala i vitamina, ali zdravim se smatra umjerena količina voća jer organizam ne vidi razliku između fruktoze i drugih prostih šećera, tako da, pojesti npr. 500gr banana ili čokoladu nema neke velike razlike. Ukoliko je baš neophodno da jedete voće, birajte ono sa nižim udjelom sečera i jedite ga u manjoj količini. Zapamtite, voće nikako ne može biti zamjena za obrok.

4. Strah od unosa proteina.

Mislimo na proteine iz hrane. Od proteina smo napravljeni i moramo ih unositi u dovoljnim količinama kako bi se oporavljali. Kako indeks mišićne mase raste,da bi iste održali potrebno je u određenoj mjeri i povećati unos proteina kako bi mišičima omogućili dalji rad,održavanje a samim tim i veću potrošnju.

5. Nikakav ili minimalan unos masti.

O ugljikohidratima nećemo ni pisati,to je obično nešto što žene u potpunosti izbace odmah na početku (što i ne mora biti loše na određeni period ako se ispoštuju svi ostali faktori, čak šta više). Masti su nutrijent koji se razgrađuje sporije,nekad i danima i mnogo nas duže drže sitim. Unos zdravih masnoća ne samo da je neophodan sa aspekta zdravlja i hormonalne stabilnosti već će i mnogo uticati na gubljenje masnog tkiva koje imate.

6. Zabrinutost oko toga šta će vaga da pokaže.

Vaga je zadnji parametar kojim treba da se vodite jer može pokazati 3 kg manje a da izgledate kao da ste izgubili 10, ili pokazati 10kg manje a da nema nekih pretjeranih vizuelnih rezultata. Razlog je gubljenje ili održavanje mišićne mase koja ne samo da će pomoći da izgubite masne naslage, već i dati vam oblike, ojačati vas, omogučiti vam da izgledate i osjećate se bolje a jedete više. Od količine mišićne mase ovisi i vaša mogućnost potrošnje i to da li će progres biti kontinuiran ili ćete konstantno "hvatati sopstveni rep".

7. Korištenje namirnica koje imaju u nazivu "fit","fitness","wellnes" i sl.

Obično se radi o namirnicama baziranim na velikoj količini šečera sa malo bjelančevina ili vlakana i nemaju veze sa zdravom i nutritivno vrijednom hranom.


Pronađi kurs RASPORED
 
 
 

  

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost