×
Novosti
SAVJETI KAKO SE NAKON LJETA VRATITI VJEŽBANJU
Lifestyle club

Tokom godišnjih odmora većina uzima odmor i od vježbanja. Zdrave navike se krše, a važnost prehrane zanemaruje. Donosimo nekoliko praktičnih savjeta kako se vratiti i motivisati za redovno vježbanje.

MIŠIĆI PAMTE

Pauza od vježbanja u trajanju od nekoliko dana neće znatno utjecati na fizičku kondiciju i izdržljivost, ali višesedmična pauza, uprkos discipliniranom vježbanju cijele godine, utiče na vašu formu, gubitak snage i mišićne mase. Dok trčite ili vježbate u Lifestyle clubu otežano dišete, a osjećate da je i snaga naglo nestala. Ne brinite, mišići pamte i ubrzo uz malo truda vratit će se u formu i rutinu vaše omiljene tjelovježbe.

Prva odluka je odlučiti ponovo pokrenuti se! Bilo da ste odabrali vježbanje u teretani, jedan od grupnih treninga u Lifestyle clubu vožnju biciklom, prakticiranje yoge ili trčanje bitno je ostati dosljedan i discipliniran. Postavite ciljeve koje želite postići, planirajte treninge unaprijed i ne preskačite zadane termine.

ORGANIZIRANOST JE POLA POSLA

Kažu da dobra organizacija garantuje već pola obavljenog posla, stoga se organizujte! Pripremite stvari potrebne za vježbanje dan ranije i isplanirajte obroke.  Uspjeh tjelovježbe također uveliko ovisi o prehrani i o tome kako se osjećate za vrijeme i nakon fizičke aktivnosti.

Birajte male i česte obroke tokom dana, bogate proteinima, zdravim mastima, složenim ugljikohidratima i  vlaknima, a za međuobroke grickajte orašaste plodove ili energetske pločice. Pobrinite se da vaš jelovnik sadrži raznoliko voće i povrće te da pijete dovoljno tekućine.

SPRIJEČITE BOL U MIŠIĆIMA

Ne zaboravite se pravilno istegnuti prije i poslije vježbanja. Istezanje je važno kako bi se poboljšala sama izvedba vježba, spriječile povrede i smanjila eventualna bol u mišićima. Vježbama istezanja razbijamo koncentraciju mliječne kiseline koja se formira u mišićima i koja uzrokuje osjećaj boli i upalu mišića, a može biti vrlo neugodna i potrajati danima. Svakodnevnim unošenjem magnezija, koji pridonosi održavanju normalnih kostiju i normalne funkcije mišića, smanjit ćete umor i iscrpljenost od vježbanja.

NE UPOREĐUJTE SE 

Konstantno smo bombardirani fotografijama savršeno isklesanih tijela što može biti demotivirajuće i presudan razlog za preskakanje vježbanja. Prestanite se upoređivati sa digitalno obrađenim slikama i budite najbolja verzija sebe! Mnogi faktori utiću na brzinu vraćanja u formu i izdržljivosti. Kod starijih osoba gubitak snage nakon pauziranja dvostruko je veći nego kod mladih osoba. Isto tako, profesionalcima treba manje vremena da se vrate u formu nego rekreativcima.

OSJEĆAJ NAKON TRENINGA

Prisjetite se i osvijestite onaj divni osjećaj zadovoljstva i sreće nakon treninga.

Za takvo euforično stanje zaslužno je oslobađanje endorfina u mozgu, vrste enzima koji je sličan opijatima i zbog kojih se s vremenom stvara slatka ovisnost o vježbanju.

ZASLUŽENA NAGRADA

Nagradite se za ostvarene ciljeve i redovitost u treningu! Priuštite sebi opuštajuću masažu i vruću saunu koju nudi Lifestyle club, beauty tretman u kozmetičkom salonu ili se počastite novim outfitom za vježbanje. Nakon što prigrlite vježbanje kao svakodnevnu aktivnost i naviku, motivacije vam neće nedostajati, a nagrada će postati sama fizička aktivnost.

Ako i preskočite trening ili pak pretjerate s nezdravim namirnicama, ne budite prestrogi kritičari prema sebi jer to se događa i najboljima.

 

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost