×
Novosti
ZUMBA PRIČA - AMRA JAHIĆ
Lifestyle Club

AMRA, ZA POČETAK RAZGOVORA ZAMOLILI BI TE DA NAM SE U KRATKIM CRTAMA PREDSTAVIŠ?

Zovem se Amra Jahić, imam 24 godine, a sportom se intenzivno bavim već 10 godina. Još kao dijete trenirala sam tenis i odbojku. Mogu reći da je sport moja prva ljubav. Rođena sam u Tuzli, a u Sarajevu sam završila gimnaziju. Apsolvent sam Filozofskog fakulteta u Sarajevu i trenutno radim na izradi magistarskog rada na temu „Društveni aspekti sporta“.


KOLIKO DUGO SE BAVIŠ ZUMBA FITNESOM I KAKO SI SE POČELA BAVITI OVIM POSLOM?

Kada se radi o sportu kao pozivu, prve sam korake napravila u klubu „Athena“ na Skenderiji. Tamo sam zavoljela Zumbu, i u organizaciji kluba stekla svoj  prvi oficijelni certifikat za instruktora Zumbe u Zagrebu. Kasnije sam otkrila da me zanimaju i druge vrste grupnih časova kao što su: aerobik, workout, step, trčanje i vježbanje u teretani. Puno sam radila na sebi u tome pogledu i, pored rada s drugima, istrčala nekoliko trka i polumaratona. Osim toga, volim i ples.

KO JE TVOJ UZOR IZ SVIJETA ZUMBE I ZAŠTO?

Moj uzor iz svijeta Zumbe je uvijek bila Gina Grant. Ona je za mene utjelovljuje sve što predstavlja Zumba. Njen izgled, stil, pozitivna energija i način vođenja Zumba časova su moja inspiracija, a tehnika rada upravo ono što se uvijek trudim da primjenim na svojim časovima.

OPIŠI NAM JEDAN TVOJ ZUMBA TRENING?

Svaki moj Zumba trening počinje sa zagrijavanjem. Pri izboru muzike tj. pjesama trudim se da to budu hitovi koje svi znaju i čija ih energija može ponijeti. Obično to bude mješavina salse, regetona, merengea i na kraju bachate. Čas uvijek završava istezanjem. Naravno uz sve to pozitivna energija i nasmijano lice. Inače, imam samo jedno pravilo na časovima, a to je da svi budu nasmijani i uživaju, ostalo onda ide lahko. Poenta svakog mog časa je da polaznici ne misle na korake, jer će ih naučiti s vremenom. Važno je da se opuste, a dok plešu ujedno im radi i cijelo tijelo, što i jeste bit Zumbe. Vježbaš i ne osjetiš da si uradio super full-cardio trening.

 

ŠTA BI PORUČILA NAŠIM VJEŽBAČIMA PO PITANJU VJEŽBANJA I BAVLJENJA SPORTOM?

Prvo što bi preporučila našim vježbačima je da slušaju svoje tijelo i kad treniraju i kad odmaraju. Oni koji treniraju više od tri puta sedmično, recimo svaki dan, treba da imaju bar jedan dan odmora u sedmici. To je jako važno. Potreban nam je taj cheat-day. Treba sve probati od grupnih časova do samostalnog treninga jer tek tada će uvidjeti šta je to što njima odgovara. Uvijek mogu zatražiti pomoć ako nisu sigurni. Na kraju krajeva svako to prvenstveno radi za sebe i svog zdravlja. Kvalitetna ishrana i trening je dobitna kombinacija.  Naravno, bez odustajanja, čak i kad je najteže, i nema greške! 

 
 
 
Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost