Nauka pokazuje da naša težina - i naša sposobnost da na nju utičemo vježbanjem - ima mnogo veze sa našim genetskim kodom.
Znamo da, da bismo smršali, moramo da
jedemo manje i treniramo više, ali bore li se neki ljudi time protiv svoje
prirode? Prirode koja je sklona gojaznosti.
Za sada znamo da na našu tjelesnu težinu
utiče i više od 100 gena. Ne gena debljine ili gena mršavosti, već miksa
različitih gena koji utiču na to zašto neki ljudi imaju indeks tjelesne masnoće
27, a neki 23.
Istina je da je genetika za nas još uvijek
nepoznanica, mada ne potpuna. Jedan dio gena utiče na to koliko dobro tvoj
mozak osjeća koliko masnih naslaga ima u tvom tijelu. Važno je da tvoj mozak to
zna, kako bi znao koliko dugo može da izdrži bez hrane. Ako je tvoj mozak malo
manje osjetljiv na ove signale, misli da imaš manje masnih naslaga nego što ih
imaš zaista i šalje ti signal da jedeš više nego što bi trebao.
Da, tvoj mozak ima istančan osjećaj za to koliko kalorija pojedeš i koliko od toga su masnoće, koliko ugljeni hidrati… Obje informacije mozak dobija od velikog broja hormona koji se nalaze u tvojoj jetri, od trenutka kada uneseš hranu, pa dok se proces varenja ne završi. Ukoliko tvoj mozak nije previše osjetljiv na ove nadražaje, podsticat će te da jedeš više.
Ovo je treća povezanost hrane sa mozgom
za koju znamo. Tvoj mozak osjeća koliko tvom tijelu kalorija treba, kao gorivo
– ako sagoriš 2000 kalorija, trebalo bi i da uneseš isto toliko.
Ali kakav osjećaj imaš kada pojedeš
čokoladnu tortu? Kao da ti je dovoljno? Ili kao da želiš da pojedeš još tri
parčeta? Šećer i masnoća su jako ukusni, a genetske varijacije čine neke ljude
manje otpornim na ova iskušenja. Zato neki ljudi odoljevaju veoma lahko, a neki
ne mogu da odole uopšte.
Ali naši preci nisu znali kada stiže sljedeći
obrok. Zašto nisu svi bili gojazni?
Svi isto reagujemo na glad, jer ako ne
bismo – umrli bismo. Na potencijalnu glad odgovaramo tako što jedemo više i
čuvamo energiju. Ali nismo svi razvili isti odgovor na okruženje koje nas
potencijalno može učiniti gojaznima. Neki ljudi se ugoje više od drugih jer
nije bilo potrebe graditi odbrambeni mehanizam u tijelu, kao što se razvio od
ne unošenja dovoljno hrane.
FTO – složen molekul koji je zapravo
senzor za proteine u organizmu, koji utiče na unos hrane i čini te gladnijim.
Ovaj uticaj je veoma suptilan, ali bar polovina ljudske populacije nosi ovaj
gen, što je čini u startu kilogram i po težom od prosječne. Ako imaš dva ova
gena – teži si tri kilograma.
FTO utiče na način na koji tvoj mozak osjeća
proteine, zbog čega jedeš više, ali je veoma osjetljiv na trening.
Naravno, misliš sada. Ako imaš gen koji
te čini težim, onda vjerovatno imaš i ”protivotrov” – ali to nije u potpunosti
tačno za većinu ovih gena. Za ove gene važi: ukoliko imaš tri kilograma viška u
prosjeku i redovno treniraš, redukovat ćeš tu razliku za kilogram i po.
Nauka još uvijek nije utvrdila zbog čega je to tačno tako, ali rezultati govore
za sebe. Naravno da je trening dobar, bez obzira na tjelesnu građu, ali oni
koji nose FTO gen zaista će uspjeti da svoj ”višak” dvostruko umanje.
Onda će ljudi raditi personalizovane
testove i dobiti individualan način na koji će se boriti protiv gojaznosti.
Za neke, trening će igrati veću ulogu u
gubljenju kilograma, za neke neće. To je cilj, da koristimo genetske testove da
bismo pratili strategiju ljudskog zdravlja.
Svoj genetski kod ne možemo da promijenimo, tek treba da razumijemo zašto ljudi
drugačije reaguju na okruženje. Kako bismo mogli da napravimo odgovarajuće promjene
u okruženju,moramo da znamo kako tačno ljudi reaguju na njih.
Preuzeto:http://lesmills.rs