×
Novosti
ZAŠTO JE ZUMBA IDEALAN TRENING ZA TIJELO I MOZAK

Zumba je rođena u Kolumbiji oko 1990. godine, i to na veoma neobičan način i sasvim slučajno. 

Kolumbijski fitnes instruktor zaboravio je da na trening donese uobičajenu muziku za vježbanje, pa je zgrabio neki latino album iz svog automobila, te odbacio ograničenja tradicionalnog treninga i plesao baš kao što bi to radio u klubu.

Od tada, Zumba je postala vrsta vježbe koja više asocira na parti nego na trening. Neka istraživanja ukazuju na to da Zumba može biti najbolja aktivnost za ljude koji ne vole vježbati.


Čas zumbe je kao i svaki drugi trening, ali uz jednostavne plesne pokrete i sa insistiranjem na kretanju bokova i što većim brojem koraka. 

Ovi potezi mogu dovesti do veoma obilnog znojenja, kaže John Porcari, profesor fizičke aktivnosti i sporta sa „University of Wisconsin, La Crosse”. 

On i njegove kolege analizirali su grupu žena koje su bile redovne na časovima Zumbe i utvrdili da se 

na času od 40 minuta sagorijeva oko 370 kalorija 

nešto više od devet kalorija po minuti. To je otprilike isti iznos koji biste sagorili da ste trčali sporijim tempom ili vozili bicikl 15 kilometara na sat, istu količinu vremena.

Međutim, najimpresivniji dio Zumbe je to koliko je privlačna za ljude koji ne vole da vježbaju. 

Studija u časopisu „American Journal of Health Behavior” pokazala je da kada žene s dijabetesom tipa 2 i pretilošću praktikuju Zumbu tri puta sedmično, 16 sedmica, izgube u prosjeku 2,5 kilograma te spuste postotak masnog tkiva za 1%. Što je još važnije, žene su uživale u ovim časovima toliko da su stvorile naviku da na iste odlaze, što je veoma neobično za program aerobnog vježbanja.


Ovakav „prerušeni trening” ima jedinstvene benefite za fizičko, ali i mentalno zdravlje. 

Druga studija povezana sa Zumbom pokazala je da dolazi i do povećanja snage i boljeg balansa kod starijih gojaznih žena. Nakon samo osam sedmica, kvalitet života im se poboljšao za 9% a njihovo samopouzdanje za 16%. 

Studija povezana sa psihološkim prednostima Zumbe otkrila je i da se žene koje je praktikuju osjećaju nezavisnim te da im život izgleda svrsishodnije.

Nije teško vidjeti zašto se ova aktivnost opisuje kao osvježavajuća i oslobađajuća. 

Plesanje ovog tipa ljudima pomaže da se osjećaju manje stidno a više pouzdano u vezi sa svojim tijelom i sobom uopšte.


 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost