×
Novosti
SUPLEMENTI: ZA ILI PROTIV?

Savremeni način života i industrijska proizvodnja hrane donijeli su nam pregršt novih informacija o dijetetskim i nutritivnim dodacima koji čuvaju naše zdravlje. 

Da li je baš sve tako kao na reklamnom spotu i ko najviše profitira od ovakvih proizvoda: proizvođač ili korisnik?

Ljekari i nutricionisti već decenijama upozoravaju da je najsigurniji način za zadovoljenje dnevnih nutritivnih sastojaka prirodna i pravilno pripremljena hrana. Međutim, činjenica je da među nama postoje i osobe koje određenim dodacima ishrani u vidu tableta ili napitaka uspješno nadoknađuju svoje eventualne dnevne deficite. To se najčešće odnosi na trudnice, dojilje, rekonvalescente, starije osobe, ali i studente, sportiste i na još po nekog, možda čak i sve nas? Zbog toga prije odlaska u kupovinu saznajte što više o proizvodima ove vrste, njihovim dobrim i lošim stranama i tek onda donesite odluku o eventualnoj dopuni u vašem dnevnom meniju.

SUPLEMENTI I/ILI REDOVNA ISHRANA

Potrebno je znati da dodaci ishrani nisu definisani kao proizvodi koji u potpunosti zamjenjuju prirodnu ishranu. To se posebno odnosi na svježe voće i povrće s obzirom na to da dijetetski suplementi ne predstavljaju jednostavnu kopiju namirnica. U tom smislu individualna analiza jelovnika svakog od nas ima veliki značaj u procjeni našeg nutritivnog statusa, što u velikoj mjeri olakšava donošenje odluke ko može imati stvarnu korist od industrijskih dodataka ishrani. Prirodna ishrana nudi bar tri prednosti nad vještackim suplementima:

HRANLJIVOST

Hrana u svom prirodnom obliku nudi raznovrsnost u hranljivim sastojcima koju ne sadrži ni jedan industrijski proizvod. Tako se zadovoljavaju i najfinije mikropotrebe organizma, a ne samo ono naslovljeno na naljepnici nutritivnog proizvoda. Jedan od primjera je plod pomorandže koji osim vitamina C sadrži beta karoten, vlaknaste materije, minerale i druge supstance što nije slučaj sa gotovim tabletama vitamina C.



VLAKNASTE MATERIJE

Povrće, voće i leguminoze obezbeđuju osim hranljivih sastojaka i vlaknaste materije. Iako vlaknaste materije nemaju gradivnu ili energetsku funkciju, one predstavljaju važan sastojak svake ishrane jer omogućavaju pravilno varenje hrane i prevenciju oboljenja kao što su dijabetes tip II, ateroskleroza, opstipacija (zatvor) i druge bolesti.

ZAŠTITNE SUPSTANCE

Prirodna hrana sadrži funkcionalno važne supstance koje, iako se nalaze u malim količinama, regulišu brojne metaboličke procese. Najbolji primjer su voće i povrće koji sadrže antioksidanse. Ove materije obezbeđuju kontrolu hemijskih reakcija, štite ćelije od autodigestije i na taj način preveniraju nastanak malignih bolesti, kardiovaskularnih poremećaja i drugih tkivnih oštećenja.

IZBOR I UPOTREBA DODATAKA U ISHRANI

Ukoliko se odlučite za konzumaciju mineralnih ili vitaminskih dodataka ishrani obratite pažnju na sljedeće:

Provjerite naljepnicu na proizvodu. Pažljivo pročitajte sastav proizvoda, uputstvo za upotrebu i način doziranja bez obzira na to da li se radi o tabletama, kafenim kašičicama ili drugom obliku doziranja.

Provjerite rok trajanja proizvoda. Dijetetski proizvodi i dodaci hrani smanjuju svoj efekat tokom vremena, pogotovo ako su izloženi povećanoj toploti i vlažnosti. Ukoliko proizvod na sebi nema jasno označen rok trajanja ili mu je rok istekao - nemojte ga kupovati!

Pazite šta jedete. Vitamini i minerali dodaju se većem broju proizvoda uključujući vodu i pića. Ukoliko koristite i dijetetske dodatke može se dogoditi da vaš dnevni unos bude viši od očekivanog. Takvo stanje dovodi vas u potencijalnu opasnost od neželjenih efekata predoziranja. Tako, naprimjer, povećan unos željeza dovodi do mučnine i povraćanja, a nerijetko  i oštećenja jetre.


Zbog toga dobro razmislite ko u vašem slučaju profitira: 

proizvođač ili vi?

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost