×
Novosti
NIJE HRANA TVOJ NEPRIJATELJ NEGO ODNOS KOJI STVARAŠ SA NJOM
Lifestyle Club

Neće znati niko osim tebe, mene i ostatka svijeta da sam "poguzija"

Priznajem!

Na ovoj slici me je drugarica "uhvatila" tačno u momentu kada sam okusila odlične klepe i pogledala gore u znak zahvalnosti za ono što mi je dato i za užitak koji sam osjetila, ne samo u ustima nego cijelom tijelu kao eksplozija emocija i sjećanja. Jeste me "koštalo" kuhano povrće navečer ali... to je okej!

Nepretjerujem jer hrana jeste... užitak.

Nije hrana tvoj neprijatelj nego odnos koji stvaraš sa njom.

Ljuta sam i jedem...

Umorna sam i jedem...

Depresivna sam i jedem...

Helem, razumjele smo se i idem dalje sa pričom...

Obožavam jesti kvalitetno i uživam u domaćoj hrani koliko god se kaže da je to hiperkalorično, ne valja i teško za variti, ali kad sam u Sarajevu osim toura koji radim u gradu gdje posjetim svoja mila mjesta obavezno imam gastronomski tour: pita, ćevapi, sogan dolma, sarma, uštipci sa kajmakom i suhim mesom, begova čorba itd itd..


Jedem stalno na istim mjestima koji osim što nude odličnu domaćinsku hranu pružaju tu toplinu i atmosferu takozvanu "kao kod kuće".


U Bosni kao u bilo kojoj zemlji koju posjetim, grad ili selo u kojem boravim neodoljivo mi je da isprobam tradicionalnu hranu jer na taj način upoznajem dublje tu zemlju, kulturu i taj narod poput djeteta koje ima potrebe da uključi svih 5 čula + 1 dodir, miris, okus, sluh, vid plus duhovna čula.


Doduše osim osnovnih pet čula postoji i osjećaj za toplinu, ravnotežu, kretanje, jezik, misao, život i samog sebe, ali o tome ću vam naknadno pričati jer se danas želim fokusirati na odnos sa hranom.


Pa onda slijedi pitanje koje mi začuđeno postave osobe koje sjede sa mnom za stolom:


Kako možeš toliko da jedeš i ne debljaš se?


Debljam se ja ne brini, ako sve to ne izbalansiram.


Ne brojim kalorije, ali ne treba ti gatara da ti kaže da ako si pretjerala jedan dan da sljedeći trebaš malo da povučeš ručnu i da preusmjeriš svoju ishranu u suprotnom pravcu. (što su veće godine više dana je potrebno).


Uredu, ja nisam nutricionista, ali kao dugogodišnji sportista i fitness trener vrlo dobro znam šta je dobro i zdravo i šta nije.


Za sigurno mogu reći da, dok sam bila aktivna u svom poslu to jeste, kad sam imala 3-4 treninga dnevno od Aqua gym-a na Termalnoj rivijeri, do aerobnih i grupnih časova za tonifikaciju u gradu u moja dva kluba


- u bivšoj "SFERI" blizu kluba “Slovenac” i na Skenderiji Ledena dvorana
- na Čaršiji u "Lifestyle Clubu"


Plus personalni treninzi od jutra do sutra (pričamo o 1666 PT u jednoj godini) gdje je moj režim ishrane bio potpuno drugačiji.


Mogu ti garantovati da sam bila na "vodi i banani" i ništa mi nije zafalilo i dodatak na ishranu su bile oguljene narandže i bademi, te se zato lijepo zapitaj da li ti treba dodatna suplementacija, energetsko piće ili magični napitak/tablete koji mogu promijeniti život.


Ne treba ti!


Nisi profi sportista, ne ideš na neko žensko bodybuilding takmičenje Elite Pro Mr.Universe i tvoj posao nije da budeš manekenka na naslovnicama ženskih novina.


Pomogla sam stotinu žena u svojoj karijeri da grade ponovo odnos sa ishranom na prirodan i normalan način, bez grižnje savjesti i bez pretjerivanja ni u jednom ni u drugom smislu, da pronađu svoj balans na osnovu svog životnog stila, trenutačnu situaciju i što da ne, da uživaju makar jednom sedmično u onom što vole da jedu.


Pojedine su smršale i po 50 kg u godinu dana, bez suplementacija, ali nisu se više udebljale jer su naučile kako pristupiti prema hrani.


Nema prečice, samo rad na sebi.


Podijelila sam nesebično sve što sam znala o tome i promovisala zdrav način života uz kretanje i adekvatnu ishranu, a nikad u životu ni ja ni moj tim nismo dozvolili da se nadomijesti uloga nutricioniste koji je profesionalna figura i koji ti može na osnovu tvog zdravlja i nalaza, izraditi specifičan program i konkretno, realno i stručno voditi kroz složeni proces koji prehrambene namirnice donose sa sobom.


Treneri nisu nutricionisti niti ti mogu prodati njihove dijete.
A na kraju šta reći:


- nemoj se dovesti u situaciju da budeš gladnih očiju

- bježi od fast food-a i gaziranih pića

- uključi kretanje u svoj život


Ukoliko ne znaš šta zapravo uraditi sa ishranom, kao i sa fizičkom aktivnošću, ako ne znaš kako početi i učiniti prvi korak postoje profesionalci koji znaju kako i koji ti mogu pomoći, zato se odluči za njih.


Ugodan ostatak dana ti želim od srca!

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost