×
Novosti
TERAPIJSKE VJEŽBE ZA OTKLANJANJE BOLOVA OD IŠIJASA

Koji su simptomi koji nam ukazuju da je riječ o išijasu?

Snažna, oštra bol u donjem dijelu leđa koja se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju (rijetko se javlja u obje noge)

  • Bol se pojačava prilikom sjedenja
  • Osjećaj žarenja i i trnjenja uz duž cijele dužine noge
  • Slabost, ukočenost ili slabija kontrola pokreta noge
  • Slabiji oslonac na nogu a moguća je i pareza stopala te otežana ili ograničena funkcija stopala
  • Konstantna bol koja može otežavati ustajanje ili hodanje


Osjećaj boli ti može varirati od povremene, umjerene i iritirajuće, do žestoke, konstantne i gotovo paralizirajuće. Nastup bolesti može biti postupan ili nagli. Iako simptomi znaju biti jako izraženi i bolni, rijetko se događa da dođe do trajnog oštećenja živca. 

Konzervativne metode liječenja išijasa nude ti zaista širok spektar mogućnosti, s ciljem smanjenja bolova uzrokovanih pritiskom na živac. 

Obično možeš koristiti više metoda, a ne samo jednu u kombinaciji s vježbanjem kako bi se što učinkovitije i brže riješila problem. Najveći broj žena koja pate s išijasom imaju dobar odgovor na konzervativnu terapiju pa nije potrebno hirurško liječenje.

  • Mirovanje - samo u početnoj fazi prilikom jakih bolova (najčešće je to Williamsov položaj tj. ležanje na leđima savijenih koljena i kukova)

  • Vrući/hladni oblozi - u akutnoj fazi bolesti primjena vrućih obloga ili leda koristi se kako bi se ublažili bolovi, posebno u prvoj fazi nastupa boli. Uobičajeno obloge se drže na bolnom mjestu nekih 20 min i stavljaju se svaka 2 sata (isprobajte koje vam bolje pašu)

  • Terapija lijekovima - analgeticima protiv bolova, antiinflamatorna sredstva protiv upale i sredstva protiv spazma

  • Epiduralne injekcije koje će pomoći da se smanji upala

  • Vježbanje, istezanje, kretanje

  • Fizikalna terapija

Danas ćemo ti pokazati primjer vježbi koji ti mogu smanjiti bol i da ti bude lakše.

1. Spustite se na podlogu na koljena, postavite jednu nogu ispod sebe drugu nogu dijagonalno ispružite nazad, ruke spustite na podlogu, vježbu ponovite i sa drugom nogom

2. Legnete na leđa, postavite koljeno na koljeno, rukama uhvatite nogu ispod koljena i povucite prema sebi, vježbu ponovite i sa drugom nogom

3. Legnete na leđa, postavite desnu petu na lijevo koljeno, uhvatite se lijevom rukom ispod koljena i povučete, a desnom rukom gurate koljeno prema vani, vježbu ponovite i drugom stranom

4. Legnete na leđa podignete noge pod 90 stepeni, skupite koljena i pete, prebacite noge na jednu stranu, raširite ruke a pogled usmjerite na suprotnu stranu od nogu.

 Vježbe istezanja zadržite 15 - 20 sec

Naša lična trenerica ti je na raspolaganju, godinama pomaže ženama da se osjećaju bolje, te zato zakaži svoju prvu besplatnu konsultaciju kako bismo te upoznale i dale adekvatno rješenje za tvoje nelagode.

Koliko god si probala uvijek vrijedi ići naprijed ne odustati od svoje sreće i zadovoljstva.

Kontaktiraj nas na messanger, na viber br. 060 355 6160 ili na linku ispod izakaži svoj prvi sastanak sa zdravljem!



Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost