×
Novosti
3 TOP VJEŽBE DA UBRZAŠ METABOLIZAM

Znaš kad se žališ da si nakupila više kg, da ti odjeća ne može više stajat a neko ti odgovori  da je to do metabolizma.

Dobro ok, ali znaš šta je taj metabolizam?

Naše tijelo se neprekidno obnavlja od "građevnog materijala" koji unosimo u organizam: od hrane, tekućine i kisika. Svi dijelovi tijela tokom života potpuno se mjenjaju i nekoliko desetaka puta.

Bazalni metabolizam je najmanja količina energije koja je potrebna da bi se u normalnom stanju održale temeljne životne funkcije budnog organizma. 

Svaka žena ima različit bazalni metabolizam što ovisi o dobi, spolu, tjelesnim i dnevnim aktivnostima, potrošnji energije pri profesionalnom zaposlenju, prehrambenim navikama, genetskoj predispoziciji i dr.

Bazalni metabolizam viši je u djetinjstvu i mladosti, u stresnim situacijama, u stanju groznice i u uvijetima povišene ili snižene temperature okoline.

Znaš kako kalkulisat?

Formula za izračunavanje bazalnog metabolizma:

tjelesna težina (kg) x 20 kcal

Na primjer:

60 kg x 20 kcal = 1200 kcal (1200 kcal je minimalna količina kilokalorija koja je osobi teškoj 60 kg potrebna tijekom dana).

Ne želimo da sada brojiš svaku kaloriju ali makar da imaš generalnu predstavu.

Tvoj metabolizam se može usporiti što se fiziološki događa s godinama. 

Tome doprinosi i smanjena tjelesna aktivnost, sjedelački način života, glad, loše prehrambene navike i stalna eksperimentiranja s dijetama.

S druge strane, moguće je i ubrzavanje metabolizma. 

Poznato je da mišićna masa troši više energije i u mirovanju (a osobito prilikom tjelesne aktivnosti!) od ostalih, masnih dijelova tijela. 

Smanjenjem masne naslage tijela, a povećanjem mišićne mase trošit ćeš više energije i dok gledaš televiziju.

Pritome obuci tene i uradi vježbice koja je danas pripremila za tebe Trenerica Berina.


VJEŽBE ZA CIJELO TIJELO

ČUČANJ ROTACIJA

• Početni položaj stojeći – noge u širini ramena, ruke ispružene ispred tijela, koristite opterećenje koje držite u rukama, izvodite čučanj, zatim se ispravite i rotirate u jednu stranu ruka se ispruži bočno iznad glave, vježbu ponovite i drugom stranu

 Oprez – prilikom izvođenja čučnja nemojte gurati koljena preko prstiju stopala, držite leđa zategnuta, bez naglih trzaja

 Vježbu izvodite 10 ponavljnja obje strane

 

ČETVERONOŽNO HODANJE

• Početni položaj četveronoške – ruke ispod ramena, koljena ispod kukova, leđa ravna zategnuta, odignete koljena od podloge i radite suprotna ruka noga hodanje naprijed nazad, pa ponovite drugom rukom i nogom

 Oprez – nemojte se kriviti u leđima, jako stisnite stomak

 Vježbu izvodite 10 ponavljanja obje strane

 

BICEPS ODRUČENJE

• Početni položaj stojeći – držite opterećenje u rukama, uradite biceps pregib, zatim ruke vratite do pola, uradite odručenje laktovima do visine ramena, vratite ruke i ponovite vježbu

 Oprez - držite tijelo čvrsto bez ljuljanja

 Vježbu izvodite 10 ponavljanja  


Svaka žena je drugačija i za svaku ženu se pravi poseban program vježbanja koji odgovara njenim potrebama i fizičkom stanju.

Možeš tražiti personalizirani i ciljani program prema tvojim specifičnim potrebama pišući na link ispod:


A ako imaš dovoljno sreće da živiš u blizini našeg kluba,piši nam na isti link i rezerviši odmah svoju prvu BESPLATNU konsultaciju.

Vidimo se uskoro



 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost