×
Novosti
Vježbanje i post: Kada i kako trenirati tokom mjeseca Ramazana kući?

 

Dilema sa kojom se suočavaju mnogi vjernici širom svijeta svake godine. U nastavku ćemo napisati kako možeš postiti i vježbati.


VJEŽBANJE KOD KUĆE

Odvajanje vremena kući za vježbanje praznog stomaka,  bez vode  i bez energije tokom dugog majskog dana može  izgledati malo ludo, ali ipak, mnogi vjernici to rade.  

Ramazan je mjesec  apstinencije, samoispitivanja, i vrijeme brojnih odricanja,  bez obzira na to odluka da li da se trenira jedan sat ili pola sata kući, trči ili hodati vani opet predstavlja težak izbor.

Glavna briga za većinu žena jeste da ne nagomila previše kilograma i da ne dobiju na težini zbog prejedanja  ili konzumiranja pogrešnih namirnica tokom ovog mjeseca.

Evo nekoliko savjeta za sve koji planiraju početi ili nastaviti trenirati tokom ovog mjeseca.

DA LI DA TRENIRAM?

Ne postoji tačan ili pogrešan odgovor? 

To u velikoj mjeri ovisi kako se osjećaš i kako se tvoje tijelo osjeća. Dr.  Joseph Mercola popularni aktivista za promociju zdravlja, kaže da koristimo zdrav razum u ovakvim situacijama. 

Zanimljivo je da sve veći broj istaživanja pokazuju da post i trening u kombinaciji imaju mnogo benefita na zdravlje.

Jedan od njih jeste da je to dobar način da se oslobodiš masti. 

U KOJE VRIJEME DA TRENIRAM?

To u velikoj mjeri zavisi od tvog dnevnog rasporeda. 

Sally al Awar, specijalista  nutricionizma sa sjedištem u Abu Dabiju kaže da  pred iftar možeš iću u šetnju ili brzo hodati.

Poslije iftara mogu se raditi i napornije aktivnosti kao naprimjer malo teži trening,  dok u organizmu imaš dovoljno vode i glukoze. 

Rehan Jalali slavna nutricionistica iz Kalifornije kaže da je najbolje trenirati nakon iftara, po mogućnosti neposredno prije sehura.

Važno je znati šta najbolje odgovara tebi. 

Možda ćeš otkriti da se bolje osjećaš kada treniraš na prazan želudac  ili da se osjećaš energičnije kada uradiš lagani kardio trening poslije iftara.

Radi kraće treninge, od 5-10 min. do maksimalno 30 minuta.

Radi kardio vježbe, hodaj ili vozi biciklo, ili odaberi pojedine naše live kurseve poput ŽENA U FORMI 3.1 ili VITKA I ZATEGNUTA, to pomaže sagorijevanje kalorija i povećava izdržljivost, istezanje poboljšava  fleksibilnost i detoksikaciju, to možeš uraditi sa program ZDRAVA LEĐA ili radi vježbe snage, kao one što se nalaze u MINI RUTINA MA koje  svakodnevno objavljujemo.

Pij dosta vode između iftara i sehura. 

Pij vodu sa morskom soli ili kokosovu vodu da se poveća broj elektrolita u tvom organizmu, oni su neophodni za srce, nerve i mišiće.

Ukoliko osjećaš slabost, vrtoglavicu nemoj nastaviti trening. 

I kada treniraš smanji intenzitet vježbi  jer bitno je da ostaneš u formi i zdrava.

Nemoj jesti mnogo masne hrane jer to će usporiti dobro vježbanje u kući.

Ramazan je mjesec  samodiscipline, tako da za vrijeme Ramazana dok treniraš povećavaš i svoju samodisciplinu.


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost