×
Novosti
NAUČI SLUŠATI SVOJE TIJELO
Lifestyle Club

Zaista slušati, ne umišljati nešto što želiš čuti. Primjer, ako si na režimu prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata i nakon napornog treninga zaista želiš pojesti nešto slatko, onda to i učini. Ali budi  sigurna da tijelu nije potrebno 300 g čokolade, to je potrebno samo tvojoj glavi i zadovoljenju ranijih nezdravih navika.

Također, tvoje tijelo će ti dati jasan znak kad mu je potrebna hrana. Unosom redovnih manjih obroka izbjegavaš osjećaj gladi i, uz njega povezano, prejedanje bez kontrole. Mnogi će nutricionisti potvrditi da je najbolja ona dijeta na kojoj nikada nisi gladna, što znači da su obroci tako raspoređeni da tijelo uvijek ima hrane za energiju te da je hrana često dostupna pa je ovaj neugodan osjećaj gladi izbjegnut.

Izbjegavaj stres

Jedan od najvećih neprijatelja tvoje forme je emocionalno prejedanje koje je uzrokovano nekim negativnim emocijama ili stresom. Pokušaj osvijestiti trenutke u kojima jedeš  zbog nezadovoljstva ili stresa, a ne iz stvarne potrebe za hranom. Pokušaj pronaći način da umanjiš osjećaj stresa, ako ga ne možeš izbjeći, a jedan od izvrsnih načina je tjelesna aktivnost.

Vježbanje, meditacija ili druženje s prijateljima su odličan ispušni ventil kojim ćeš  učiniti dobro za svoje fizičko i emocionalno zdravlje i izbjeći unos nepotrebne hrane.

Hrana je tvoje gorivo, prije svega

Hrana je izvor energije za dnevne aktivnosti, bez obzira jesi li profesionalni sportaš ili imaš sjedilački način života. Hrana je gorivo koje istovremeno može biti uzrok bolesti, ali i ozdravljenja. Hranom stvaraš preduvjete za ostvarenje svojih sportskih i estetskih ciljeva. Dakle, prije svega imaj to na umu kod odabira namirnica. Tek potom, kad si osmislila jelovnik koji će zadovoljiti te najvažnije kriterije, u njega ubaci nešto hrane koja će isključivo poslužiti tvom zadovoljstvu.

Dakle, jasno je da ne postoji dijeta, režim ili plan prehrane koji bi zadovoljio potrebe svakoga. Svaka osoba je zasebna jedinka sa svojim tjelesnim karakteristikama i različitim ciljevima.

Navedene smjernice su općenito upute kojima se potiče da se hranu doživljava kao vlastiti energetski izvor čijim se pravilnim unosom pomaže osigurati zdravlje i ostvariti svoje ciljeve. Stoga, ukoliko znaš na koji način i kojim namirnicama možeš postići ono što  si postavila kao cilj, tada nema straha ni od dijete ni od nekog "pravila" ili trenda već dijeta postaje ono što u engleskom jeziku i znači u svojem širem značenju - način prehrane.

 
Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost