×
Novosti
SA KOLIKO TEŽINE TRENIRAŠ?
Lifestyle Club

BODYPUMP nudi ti benefite treninga sa opterećenjem koje bi mogli dobiti standardnim vježbanjem u teretani. U LesMillsovom programu se to zove Rep Efekat (efekat ponavljanja)! 

Vježbanjem sa lakšim opterećenjem, sa mnogo ponavljanja u seriji, donijeti će ti na kraju sve promjene koj  sa težinskim treningom možeš dobiti. 

oblikovanje  

sagorijevanje velikog broja kalorija

Jačanje mišića 

Ali, dolazi do zabune. Iako ti nisu potrebne velike težine kako bi dobila sve benefite koje nudi BODYPUMP, vježbanje sa prelakim i istim opterećenjem iznova i iznova neće napraviti ono što očekuješ.

Povećavanje kilaže

Jedna od osnovnih principa jačanja i mijenjanja izgleda tvojih mišića, jeste treniranje po principu progresivnog opterećenja. Šta je to?

Npr: kada se odlučiš da kreneš vježbati i uradiš pjesmu broj 2 na BODYPUMP treningu, sa recimo 10kg na tvojoj šipci, mišići tvojih nogu će dobiti stimulans za promjenu. 

Kako to znamo?

Recimo da će te sutra upala mišića podsjetiti da si napravila razliku. I to je odlično! 

Upalom tvoje tijelo javlja da si ga opteretila na način na koje nije naviklo i samim oporavkom od upale, tijelo će ojačati i izgraditi jače mišiće kako ga ne bi ponovo tako neprijatno iznenadila. 

Ljudsko tijelo je savršena mašina za adaptaciju, jesi li znala?

Nakon 10 treninga BODYPUMP-a svaki put bi radila trening sa  istom kilažom na tvojoj šipci, mišići neće napredovati. Neće doći do nove upale mišića, treninzi će biti manje izazovni i rezultati će izostati. 

Tijelo se adaptiralo na tu težinu. Savršena mašina, sjećaš se? Sada su tvoji mišići jači i mogu da podnesu 10 kg na pjesmi broj 2. Svojim mišićima daj novi izazov. 

Nabaci još koji kilogram na šipku!

Tempo treninga, pravilna tehnika?

Sjećaš se kako su instruktori pominjali neki tempo treninga ili brzinu kojom izvodiš vježbu? 

Ili možda znaš da svaka vježba ima svoju pravilnu tehniku?

To je ono kada u čučnju spustiš kukove do visine tvojih koljena. Sjećaš se?  

To su osnovni principi BODYPUMP treninga i važno je da ih se pridržavaš kako bi bilo rezultata. 

Kada završiš neki od sljedećih treninga sa savršenom tehnikom, uradi svako ponavljanje pravilno prateći instruktora, i sutradan upala izostane, a ti se nakon treninga osjećaš kao da si spremna za još jedan trening, tad je vrijeme da povećaš težinu na tvojoj šipci!

Povećaj težinu, fokusiraj se na upute trenera i budi istrajna.  Svako ponavljanje izvedi sa maksimalnim naporom, kao da je posljednje na treningu i doživjećeš sasvim drugačiji svijet fitnesa. 


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost