×
Novosti
Kakvog ti je oblika stražnjica, takvo ti je zdravlje

Danas želimo podjeliti sa tobom vrlo zanimiljivu informaciju.

Da li si znala da ako imaš malo veću stražnjicu, to nikako ne znači da si gojazna, već da te masti u njoj štite od nekih bolesti?

Okej znamo svih da pogotovo posljednjih godina stražnjica je ponovo simbol seksipila, ženstvenosti i plodnosti.  

Silueta pješčanog sata vratila se u modu, a ženama s malo razvijenijim donjim djelom vratilo se samopouzdanje.

A da li si znala da tvoja stražnjica može da kaže mnogo više stvari o tvojem zdravlju nego što misliš?

Suvišno je da ti kažemo da gojaznost i fizička neaktivnost su nezdrave, međutim, studije pokazuju da žene koje imaju na pravi način raspoređene masti u svojoj stražnjici mogu biti zdravije od žena koje ih nemaju, to može biti pokazatelj da je tvoje tijelo bolje opremljeno za borbu protiv određenih bolesti.

Najprije, nisu sve masti loše masti. 

One koje su uskladištene u zadnjici korisne su zato što mogu zadržati masne kiseline daleko od srca, arterija i jetre, pa tako smanjiti rizik od srčanih oboljenja, ali mogu značiti i manji rizik za dijabetes. Zamisli!

Ipak, moraš da paziš, da ne sjediš predugo i da vježbaš redovno jer previše masti u stražnjici može izazvati hemoroide.

Provjeri kojoj kategoriji po obliku pripada tvoja stražnjica i saznaj na šta trebaš da obratiš pažnju kada je riječ o zdravlju:

Četvrtasti ili H oblik 

U zadnjici ovog oblika masti su ravnomjerno raspoređene do tzv. ljubavnih ručki. Žene s ovakvom zadnjicom obično su veoma zdrave, a ukoliko imaju malo sala na bokovima, bilo bi poželjno da ih skinu čučnjevima.

Okrugli ili O oblik

Kod guze ovog oblika masti su raspoređene oko zadnjice poput mjehura ili trešnje. Ukoliko je ovo tvoj oblik, ti ne moraš da brineš o zdravlju - ti si fit i tjelesno, a i duhovno.

Srcoliki ili A oblik

Značajan dio masti kod guze srcolikog ili kruškastog oblika ima tendenciju da se koncentriše oko gornjeg djela butina, apotencijalno bi mogle da imaju srčane tegobe. Kako bi to preduhitrila, moraš da vježbaš.

Obrnuti ili V oblik

Zadnjica najšira u donjem djelu leđa uobičajena je za žene sa nižim nivoom estrogena. Ovakvu zadnjicu najčešće imaju starije žene i moraju da regulišu unos masti, a transmasti ne bi smjele ni da okuse.

Danas trenerica će ti pokazati idealne vježbe za stražnjicu koje će ti savršeno odgovarati bez obzira na oblik. 

Uživaj!


VJEŽBE ZA STRAŽNJICU 


ABDUKTORI

• Početni položaj sjedeći na klupi/stolici – noge postavite pod 90 stepeni, traku stavite iznad koljena, ispravite leđa, ruke ispred grudi, raširite noge uradite puls 2x i opustite noge u početni položaj.

 Oprez – nemojte previše odizati stopala od podloge

 Vježbu izvodite 10 ponavljanja

 

OTVARANJE NOGE

• Početni položaj ležeći na boku – lakat postavite ispod ramena, koljena su u visini sa kukovima, noge pod 90 stepeni, možete da koristite opterećenje koje držite na boku gornje noge, otvarate gornju nogu, vježbu ponovite i sa drugom nogom

 Oprez – stopalo u poziciji čekića, nemojte se ljuljati, ''ukočite'' tijelo

 Vježbu izvodite 10 ponavljanja

 

PODIZANJE KUKOVA SA KOLJENA

• Početni položaj sjedeći na petama – koljena blago raširite, leđa zategnete, ruke ispred grudi, podižete kukove i stisnete stražnjicu, vraćate se u početni položaj s tim da ne sjedate do kraja na pete

 Oprez - leđa držite ravno, nemojte se uvijati u donjim leđima kad se ispružite

 Vježbu izvodite 10 ponavljanja


Ako si probala više puta da se pokreneš no nisi uspjela, kontaktiraj nas za besplatnu konsultaciju. Mi ti možemo pomoći da nađemo adekvatno rješenje za tebe, za tvoje nelagode i za tvoje zdravlje.

Piši nam na messanger ili na viber na br. 060 35 561 60 

rado ćemo te upoznati i zakazati besplatne konsultacije sa našim trenericama.

Vidimo se u klubu!


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost