×
Novosti
KO PITA TAJ NE SKITA - 6 NAJČEŠĆIH PITANJA ZA RAMAZAN
Ti pitaš a mi odgovaramo!

Zdrava ishrana može ponekad zvučati pretjerano, pogotovo ako postiš, te umjesto da se brineš o tome kako ćeš u potpunosti promjeniti tvoju ishranu, skoncentiši se na 6 jednostavnih odgovora koje ti uistinu mogu promjeniti život tokom Ramazana.

1. 

Ne znam šta da jedem! Šta moram jesti od hrane za iftar?

Hrana koja sadrži u sebi tekućinu i vlakna je idealna za iftar. Tvoje tijelo treba nadomjestiti vodu koju ne unosiš tokom dana. 

Osim vode, druge tekućine mogu biti i u: supama, voću, povrću, mlijeku, jogurtu i salatama. 

Zašećerena i pića koja sadrže kofein definitivno nisu dobar izvor tekućine: od njih ćeš samo još više ožedniti sljedeći dan. 

Hrana bogata vlaknima uključuje: voće, povrće, cjelovita zrna (crni hljeb, smeđa riža, kus kus, kvinoja, smeđa pasta), leća.

Potrebno je da shvatiš da ne moraš da nadoknadiš na iftaru sve obroke koje si propustila tokom dana. 

Kada postiš, nivo energije i aktivnosti su prirodno smanjeni, pa je potrebno da i ishrana bude smanjena. 

Jedi namirnice koje dobro utiču na tvoj organizam. Tako ćeš lakše moći kontolisati da se ne prejedeš.

2. 

Volim jesti  “brzu hranu” za iftar! Da li postoji neka hrana koju trebam izbjegavati?

Sve možeš jesti ali umjereno. Kada dođe vrijeme iftara normalno je da ti se jede sve ono  čega si se cijeli dan suzdržavala, slatkiši, masnoće i ostale nezdrave namirnice, međutim budi oprezna sa ovom hranom jer ćeš se osjećati tromo ako je budeš konzumirala. 

3. 

Ne mogu ustati na sehur! Koliko je bitno ustati na sehur?

Jako je bitno  ustati na sehur, jer je on naš doručak za vrijeme Ramazana, a znamo da je doručak najbitniji obrok u toku dana. Preskakanjem doručka usporavaš svoj metablizam, a to je glavni razlog zbog čega se žene debljaju.

4. 

Kako da pijem dovoljno vode? 

Žene trebaju unijeti od 1200-1500 kalorija tokom dana, što predstavlja ekvivalent unosu 1200-1500 ml vode tokom dana, ili od 5 do 8 čaša vode. 

Velike čaše vode pomoći će ti da vodu popiješ brže. Ipak, napuhani osjećaj koji dolazi uz to može biti dovoljan da te spriječi da nastaviš piti vodu. Umjesto da se nalivaš tonom vode, uzimaj manje gutljaje. Nećeš se samo osjećati bolje – već je to i generalno bolje za tebe. Voda se bolje apsorbuje kada je postepeno piješ, umjesto da čekaš da postaneš žedna i popiješ previše vode odjednom.

Pokušaj unijeti 10 čaša vode kako bi se dovoljno hidratizirala tokom dugih proljetnih postova.

5. 

Kako vježbanje utiče na organizam tokom mjeseca Ramazana?

Organizam odlično reaguje u ovoj kombinaciji jer je u toku posta tvoj glavni izvor energije, odnosno fizičke aktivacije, uglavnom salo - što je super. 

Naša preporuka je trenirati sat vremena prije iftara, tako da poslije treninga možeš da popiješ proteinski shake da nahraniš mišiće, malo hurmica da vratiš energiju, vode da se hidriraš, a onda kasnije jedi kvalitetne obroke sa mnogo proteina i zdravih ugljikohidrata kao i zdravih masti.

Predivna stvar u toku Ramazana je što se kao postačica osjećaš prelijepo, smireno i pored svega toga čistiš organizam.

Ukoliko si naviknuta na vježbanje, ne preporučujemo se da tokom promjene ishrane koja se dešava uslijed posta mijenjaš i svoje navike vježbanja jer ta dva ključna faktora glavni su pokretač našeg metabolizma.

6. 

Šta mi preporučujete onda?

Kako bi održala ritam svoga metabolizma i izbjegla bolove u mišićima nakon Ramazana kada se odlučiš vratiti svom načinu vježbanja, ove godine naše trenerica Sanita koja također posti i pomogla je stotinu žena da nastave fizičku aktivnost tokom Ramazana i da ne gubi naviku koje su guravo stekle, prilagodila za ovaj poseban i magičan period godine VITKU I ZATEGNUTU , jednostavan i učinkovit program koji možeš uraditi i 30 minuta pa onda povećati vrijeme kad osjetiš da možeš.

Specifičnost ovoga kursa jeste da svaku vježbu možeš prilagoditi svojim mogućnostima i dovoljno je posjetit dva puta sedmično. 

Traje 50 minuta ali možeš uraditi za početak 30 minuta jer za to vrijeme svakako omogućit će da se osjećaš dobro i da nastaviš uživati u svim benefitima koje fizička aktivnost  nosi sa sobom.

Za više informacija kontaktiraj nas na linku ispod:


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost